朋要生日想食法國菜☺️最近知道蘭桂坊有呢間上樓嘅法日fusion餐廳「季」🤩主廚將法國菜融入日本元素😋Testing Menu中就可以試到別出心裁既創意菜式😋坐低先來一杯冰涼清爽既WELCOME DRINK🥂✨前菜✨🔸炸雲吞皮上匈牙利鵝肝以紫菜包起加埋中間梨片一齊食完全解油膩感🤩亦食到清甜水果味道😋🔸微酸的蕃茄🍅再沾點香氣十足胡麻醬😬入口有醃漬的番茄酸味感覺夠清新🥰🔸法國藍水晶蝦Yogurt 藍水晶蝦🦐混入左Yogurt☺️蝦身肉質緊緻結實又鮮甜帶豐富膠質😋最精華既食法係最尾以紫蘇葉包埋一齊食😍好好味🔸香草和牛他他鵪鶉蛋以M4和牛製成☺️食前將鵪鶉蛋拌勻🤩放上脆卜卜多士😬香草味濃口感細緻嫩滑🥰🔸煙燻龍蝦🦞主廚特別將龍蝦起肉先煎後再燃點香草進行煙燻焗製🤩龍蝦肉質食落非常彈牙及慘出淡淡煙燻味道😊🔸牛扒牛扒味極濃五成齋剛剛好☺️主廚利用左日本蘭皇流心蛋元素製作成蘑菇醬及以黑胡椒鹽提升鮮味😬而伴碟🥕紅蘿蔔爽口清甜👍🔸南瓜湯最愛既南瓜湯🎃口感綿密😋味道濃厚清甜😋🔸焦糖蛋糕 輕輕燒過既薄脆的焦糖下面包住口感猶如雪糕既蛋糕🤩蛋香十足且非常嫩滑☺️微甜而不膩🥰
坐低先來一杯冰涼清爽既WELCOME DRINK🥂

✨前菜✨