2018-01-20 302 浏览
七個人去食,一拎起餐牌,嘩!成4388!真係當堂嚇一跳!仲要因為我地有7個人,仲要收多350俾多一個人錢。不過見餐牌都相當豐富,所以照落單。一開始拎左兩小碟花生同一條魚刺身俾我地。跟住上海鮮拼盤,見到一盤海鮮入面得一隻蟹(普通size, 唔係皇帝蟹)。心想唔係掛,七個人食海鮮鍋一隻蟹點分呀,有無攪錯?跟住有個阿姐開始幫我地蒸海鮮,原來呢間野海鮮數量非常有限,成晚阿姐配給俾我地:蜆5粒,中蝦兩條,珍珠蚌2隻,帶子一隻。嘩我去酒樓上菜都一盤蝦拎上黎啦,而家個蒸籠入面得14條中蝦,一人兩條仲要食完即止,真係好珍貴囉。珍珠蚌係街市買到40斤個d。帶子街市賣5蚊一隻。蜆5粒!你玩我呀?周打蚌湯都多蜆肉過你啦大佬。跟住上左一條斑魚,一隻蟹,係成枱人分既。我地小心翼翼客客氣氣咁分左隻蟹,有人到最尾得返個蟹殼。條魚仲細條過平時飲宴既個d, 分屍之後,我分到3啖魚肉。除左海鮮之外,我地每人仲分到一口豚肉,一碗魚粥,兩條菜心同埋一磚桂花糕。食完晒我都仲係肚餓呀大佬。
蜆5粒,中蝦兩條,珍珠蚌2隻,帶子一隻。
珍珠蚌係街市買到40斤個d。帶子街市賣5蚊一隻。
蜆5粒!你玩我呀?周打蚌湯都多蜆肉過你啦大佬。
2018-01-13