2022-08-12
法國同日本haute cuisine同樣都咁講究。前者重擺盤,後者講時令。gaijin 嘅大厨係酒店出身,主理法日菜經驗豐富👨🏻🍳,午餐體驗好滿足,從菜餚中感受到大厨將法日菜兩者融合且力盡完美,忙一整日後能有大快朵頤同時賞心悅目嘅一餐,真係開心返埋嚟!餐前奉上嘅兩款餐包有誠意,mini size soft cheese bun 同 🥐croissant可以無限refill,兩款上枱時熱辣辣,入口鬆脆,內裏偏紥實,唔會太有空氣感,就駛另配嘅沾香草牛油都夠晒牛油香。前菜係法國生牛肉他他,用牛骨作碟攞康盤有睇頭(雖然我想食原條牛骨髓多啲😂),牛嘅肉香明顯,油脂低加上酸甜調味好開胃。主菜兩款都係當日嘅chef signatures — 🦆#法國油封鴨腿比預期大份且相當厚肉。呢度經典菜其實都幾考功夫,先低温煮再入爐略烤至香再鴨肉表皮焦脆。成品真心做到鴨皮有焦香同時keep 到鴨肉柔嫩多汁。而🐐 #紐西蘭羊架 同樣火候控制得宜,medium rare 外圍煎香而內裏仍保持鮮粉紅色嘅juicy 肉質,羊騷味唔算好濃,怕騷嘅朋友都值得一試!正如前文咁講,✨✨法日菜除選材外亦不負精緻之名,兩道main
正如前文咁講,✨✨法日菜除選材外亦不負精緻之名,兩道main courses 嘅配菜都好講究,擺盤有心思,睇同食都咁令人愉快😋!加上餐廳似家做緊推廣優惠,埋單都幾抵食,相宜價食高質法日菜,lunch or dinner 都可以諗諗佢💁🏻♀️正如前文咁講,✨✨法日菜除選材外亦不負精緻之名,兩道main courses 嘅配菜都好講究,擺盤有心思,睇同食都咁令人愉快😋!