2010-03-04
22/02/10 驟雨放工後我的壽司癮起, 之後同嘉豪去了"板長"食壽司, 幸好不用等位, 剛復完的他, 我要好好地同他慶祝一番, 也望他身體健康了他又讓我拿注意, 真是花多眼亂, 打開menu後都要考慮好久了......雖然只有兩三張枱客人, 客人都是6-7個,但壽司製作速度真是好慢, 等了30分鐘再加擺放了一旁的時間都有40分鐘才有得食...... 三文魚腩壽司, 魚味都算濃郁也鮮甜肥美, 厚身又新鲜, 每啖都有魚油的香味也更突出,冇得彈 金三文魚壽司, 因為冇金三文魚腩, 只好試食下金三文魚的味道&跟普通三文魚的分別, 其實都不會好大分別, 只是比普通三文魚濃味少少, 其實金三文魚就係King Salmon(皇帝三文魚), 板長改了一個較"高級"的名字, 我就不覺多脂肪&肥美?? 鱆紅魚壽司---白裡透紅,都好晶瑩剔透,白色的纹络清晰,肉質微脆爽彈,味道清甜,也是很鮮美,魚面上的綠點帶點鹹, 我就不是太喜歡食 油甘魚壽司---魚身油分高,所以入口感覺都好油滑,魚味濃,肉質都算腍,不會好腥,色澤也好紅潤 平目魚壽司---魚的味道較淡薄, 但肉質都比較細緻幼滑, 食時帶點油的感覺,
平目魚壽司---魚的味道較淡薄, 但肉質都比較細緻幼滑, 食時帶點油的感覺, 但不會油而感到膩,都好鮮甜
秋刀魚壽司---秋刀魚魚身本來是帶點腥味,肉質都感到較粗糙 ,淋上檸檬汁可以減些腥味,都幾好食
鮟康魚肝帆立貝燒---帆立貝外脆內軟,也是好香口,肉質都好厚身,魚肝醬作味道濃郁, 賣相又靚又抵食,燒多些少還好了
鮟康魚肝軍艦---魚肝入口綿密,味道香濃, 不會感覺有腥味, 配了日本醋飯都挺好味道的
明太子墨魚軍艦---紫菜方面都好脆,墨魚都好爽口, 可是明太子魚籽太細粒又少, 有感失望
蝦膏甜蝦軍艦---蝦肉鮮甜,肉質也爽口, 都好新鮮,蝦膏不會好腥,進入口內可有雙重蝦的美味, 餘韻也是先甘甜後帶苦, 真是令人回味
環境方面都好舒適, 始終下午不會有太多客所以不會好吵, 我們都被安排坐卡位, 也可以看下街景, 光線充足, 空調的溫度剛好
食物方面刺身都好新鮮,可是碟碟壽司都好小巧精緻,可能是此店的準則, 但是不是人人都愛食芥末, 此店每件壽司都有WASABI,不是太食辣的我不停飲水, 最慘服務方面真是差得要很, 我們常叫waiter 斟水才有人斟水,冇人會巡枱收碟, sushi 吧也冇可以給客人自助斟熱水的設備, 此外,我眼見我的壽司已經做好, waiter都等了有十分鐘才送上我桌上,真是晤耐煩, 原本我們入來是最想食海膽壽司&金三文魚腩, 無奈我們下午光顧什麼都好像冇貨??真是有點不高興, 食得不痛快之感
食物&環境方面其實我的評分都可以俾"ok" , 但服務方面令人太失望, 所以整體上我無奈都給個 "喊面" 給板長