2009-04-22
經朋友極力推介下到西貢晚飯後必試的 [ 甜源居 ],, 我們前後叫了以下三款甜品 點知第一樣叫到招牌榴槤班戟, 竟然說沒有後來因朋友跟本店老闆娘諗熟經解釋原來是榴槤不當做唔夠靚來合適用, 所以我們只好改叫芒果班戟了.....最後還買多三款(一樣的芒果班戟, 甜心芒果河粉和石榴飄香)即場食(1) 芒果班戟~~~~忌廉口感滑溜, 芒果肉香甜, 個班戟皮好濃厚蛋香味(厚度適中),所有餡料都包得好實正沒有虛位的, 但略厭 size 細咗啲, 如加大些個 size 就真係物超所值了. (2) 黑馬王子~~~~普通如楊枝甘露汁底內配有黑珍珠和芒果肉, 味道就像食緊楊枝甘露無異, 只是入口帶有黑珍珠的感覺(有點咬感),, 最正就是那些沙田柚肉沒有半點苦澀味.(3) 甜心芒果河粉~~~~這個一來到已給那賣相吸引了.....見個碗有一對筷子穿插住個碗邊的兩孔內, 又幾特別喎!!! 這碗叫做河粉的東西看似平常食的魚蛋"河粉"其實用上了冰涷芒果汁及西米等作汁底, 加上有一大堆芒果肉, 並配上由蒟蒻及海藻粉所製成的河粉, 清涼得來咬口彈性十足 ; 咬下去口感極之爽滑, 吃起來真的像食河粉一樣, 知不過吃完的
最後還買多三款(一樣的芒果班戟, 甜心芒果河粉和石榴飄香)
即場食
物超所值了.
沒有半點苦澀味.
一樣, 知不過吃完的感覺不是熱辣辣而是透心涼.
至於買回家食的石榴飄香~~~~石榴汁味道非常清新可口, 而石榴肉好爽口,
成個感覺都好 natural taste.
但唯一覺得此店價錢都算幾昂貴走中高價路線(平均要廿幾元以上),,
而且食物份量又不太多, 以及服務尚算一般, 希望有誠意做好甜品也要做到以客為先