2021-04-07 25 浏览
过往每次入黎西贡,都会拣”甜源居星级甜品”,今日一家三口又入黎西贡,第一时间都系去食甜品先,之後先去买海鲜。未知是否平日下午关系,店内只有一位职员,收钱、落order同甜品制作都系一个人做晒,所以我哋等等左一段时间先落到单店内墙上同样贴了”多年前”一D 名人或艺人的合照。餐牌内容同样多年无变,但我就唔记得价钱有无变1. 榴槤豆腐花($55),食落无乜榴槤味,豆腐花又唔够滑,同过往真系差好远。2. 珍珠绵绵冰($58),阿囡每次都指定叫的甜味,但今次食咗一半都无就唔食,原来个绵绵冰无乜vanilla 味,同冰片无分别,劲淡无味。 3. 沙冰堡垒($58),不用多讲,同样个绵绵冰底无vanilla 味。整体来讲,甜品水准大不如前,以这样的价钱,可以有好多其他选择,真是下次不用再帮衬了备注: 当天店内的冷气开得超大同冻,令人食完都要快快脆脆走人

,所以我哋等等左一段时间先落到单

店内墙上同样贴了”多年前”一D 名人或艺人的合照。

餐牌内容同样多年无变,但我就唔记得价钱有无变

榴槤豆腐花

1. 榴槤豆腐花($55),食落无乜榴槤味,豆腐花又唔够滑
,同过往真系差好远。

珍珠绵绵冰

沙冰堡叠

2021-03-25
2021-04-18 4 浏览
寻晚喺西贡食完饭,散左阵步,就已经十点,决定要食埋个糖水。冇得堂食就外卖拎走。不嬲食开满x,谂住帮衬下小店同试下其他店,结果就濑咗嘢了。叫左个窝夫雪糕(60hkd)同热合桃糊(35hkd). 价钱系算贵,窝夫话要整十至十五分钟,仲谂住新鲜整好期待。结果食嗰时真系大受打击。个合桃糊,死甜,一啲合桃味都冇。再黎就系稀冧冧,水dumdum咁,仲要有粒粒,真系好难食,食左几啖真系食唔到落去。个窝夫一啲都唔系窝夫质感,系软左嘅街边格仔饼质地,软濑濑咁,又系热但超难食,咁就60hkd, 街边格仔饼好味得多,而个雪糕球系够大个咁罗。我就一定冇下次,写呢篇野系希望冇人再中伏,真心难食同嘥钱。

我就一定冇下次,写呢篇野系希望冇人再中伏,真心难食同嘥钱。
2020-12-27 174 浏览
去到西贡一定食下甜品,甜源居星级甜品是我的选择。我哋叫咗 芒果河粉 和 榴槤河粉,两者皆质素一般。河粉是用椰浆、糖、水和蒟蒻冻粉制成的,冷冻後切成一条一条的形状,样子像我们吃的河粉一般。芒果河粉颜色都算漂亮,但芒果肉好像冰了再解冻的样子,稔稔的有点呈透明状,不好,唔新鲜。榴槤河粉应该是有一球榴槤蓉放於河粉上,我问服务员榴槤球在哪里,我怕他们忘记了放入,她回应说在下面,下!不像一个优质甜品。榴槤味是有的,少少甜但比较淡味,唔似我以前食过的味道,可惜。

2020-12-01 81 浏览
入西贡食完个brunch之後周围游下到下昼两三点又肚饿行行吓见到呢间甜品屋嘅广告牌有榴槤嘢食就去试吓啦叫咗个杂果河粉同榴槤甘露河粉系用椰汁整成食落滑滑地几唔错个汁就系芒果汁配番啲生果 成件事几fresh呢个只要生果新鲜都冇乜机会出错榴槤甘露面铺满西米 下面好多榴槤肉但佢嗰种榴槤系金枕头嗰种清清地如果你要食马拉榴槤嗰种味呢个就未必啱你喇其实weekend下午时间西贡间间都好多人唯独呢间唔知点解静英英咁如果唔系睇到广告牌 我都未必会行入嚟
入西贡食完个brunch之後周围游下

西贡间间都好多人
唯独呢间唔知点解静英英咁
如果唔系睇到广告牌 我都未必会行入嚟
2020-11-07 93 浏览
入西贡食完海鲜 兜咗几个圈又开始肚饿离远见到呢间甜品 谂都冇谂就入咗去餐牌选择比想像中多眼花撩乱最後都系上openrice睇人食评 哈哈最後拣咗芒果河粉 上枱果下成为成枱人焦点个个都争住影相打卡真系好似成碗面咁🤣要用筷子食甜品都系第一次而家都唔系好知白色嗰啲系乜嘢 有少少椰汁咁嘅味 口感好好之後个芒果汁唔会好水 有份量芒果好多 仲要一啲都唔酸 西米就正正常常 如果有小丸子会仲夹 哈哈整体黎讲好满意 而且见到好多格都有叫应该真系佢哋嘅招牌 8/10
入西贡食完海鲜 兜咗几个圈又开始肚饿

应该真系佢哋嘅招牌

8/10
  • 芒果河粉
2020-10-13 96 浏览
由前几年去食都ok,今日再入去食,食左个榴槤既糖水,点知..............................中伏,超难食,差左好多,差得好紧要,完完全全系食紧糖沟水,劲难食,完全再冇理由令我再去帮衬,失去信心,系疫情下,我知系生意难做,但冇理由会差到咁,从此以後不会再帮衬,系永不帮衬,各位,如果以前食开,已经食唔返以前味道,仲比起任何一间糖水铺更垃圾
2020-06-26 173 浏览
西贡有两个出陪既甜味店一间照牌黄金金既满X 同喱间我由细到大都对满x 冇乜兴趣共实我唔太好 中式甜品 所以唔算系成日食今晚就带左朋友嚟食甜源居一坐洛 D姨姨冇乜招呼 一个餐牌 西洛嚟😒又唔讲句 差d整到个朋友😓我地明明8个人 又同人地2个人搭张长枱好鬼死迫! 🤷🏻‍♀️ 系咪赶客走?仲要唔多人等跟住大家冇乜心情食 两个两个咁叫左4碗甜品食杂果五色雪花冰 得个死甜木糠布甸 又小又唔够木糠😅叫个一个榴连既甜品 OMG好臭💆🏻‍♀️ 我系唔死同食个朋友格三张枱都嗅到 想晕低🤷🏻‍♀️杂果唔知今鬼野😅终结 冇下次又一间自己铺 唔忧做生意 冇礼貌冇招呼既甜品!

西贡有两个出陪既甜味店
一间照牌黄金金既满X 同喱间
我由细到大都对满x 冇乜兴趣
共实我唔太好 中式甜品 所以唔算系成日食

今晚就带左朋友嚟食甜源居
一坐洛 D姨姨冇乜招呼 一个餐牌 西洛嚟😒
又唔讲句 差d整到个朋友😓
我地明明8个人 又同人地2个人搭张长枱
好鬼死迫! 🤷🏻‍♀️ 系咪赶客走?
仲要唔多人等

杂果唔知今鬼野😅

终结 冇下次
又一间自己铺 唔忧做生意 冇礼貌冇招呼既甜品
2020-05-14 110 浏览
平日下午去食 冇乜人叫了榴槤河粉份量都多架河粉当然系椰汁味,不过又唔算好重味,我本身麻麻地椰汁既味道,都接受得到。榴槤肉好好味,好浓郁既味道。个汁都系榴槤加椰汁,好多汁,好似食紧汤粉咁,好好味。不过应该系肥野。

平日下午去食 冇乜人
叫了榴槤河粉

份量都多架
榴槤肉好好味,好浓郁既味道。

2020-05-11 93 浏览
十次八次入西贡,走前一定要食这碗双皮奶才回家 太心动了金鸡海南鸡完就到甜源居 一次过食尽西贡的美食可惜近住荃湾的我 难以一日一碗 店舖装修环境相当之好 近海 希望可以开一间在石梨
十次八次入西贡,走前一定要食这碗双皮奶才回家
太心动了

金鸡海南鸡完就到甜源居 一次过食尽西贡的美食

可惜近住荃湾的我 难以一日一碗

店舖装修环境相当之好 近海

希望可以开一间在石梨
2020-04-29 120 浏览
今日天气非常好🌞 热到无咩胄口食完半个菠萝包同葡挞之後爸爸话想去食甜品 我就搵左喺海傍既呢一间💁🏽‍♀️甜源居既装修几典雅 完全唔似系一间甜品铺😀睇墙上褪紧色既合照就估计呢间铺都有d历史~~我叫左👉🏼 石榴飘香($40)见到menu上写住成份有「鲜石榴露」我就决定要试了 番石榴既甜品太少见😍果然无令我失望 石榴露充满果香 好清甜!石榴露有加冰打出露 所以冰冰凉凉好岩夏天食啊 消暑又解渴😋爸爸就试左👉🏼 红豆冰泥($50)就咁睇价钱觉得几贵不过见到实体就觉得几大杯 ⚠️一个女仔一定饮唔哂! 爸爸饮到好饱🤣味道都有惊喜 好红豆!! 我觉得用红豆沙味黎形容佢更加贴切~~因为饮到有微微既陈皮味😀整体黎讲甜度适中 不过试完一啖再食番自己个石榴露系会无咩味架 我都系比较锺意石榴露既清甜☺️
今日天气非常好🌞 热到无咩胄口

甜源居既装修几典雅 完全唔似系一间甜品铺😀
睇墙上褪紧色既合照就估计呢间铺都有d历史~~

我叫左👉🏼 石榴飘香($40)
果然无令我失望 石榴露充满果香 好清甜!
石榴露有加冰打出露 所以冰冰凉凉
好岩夏天食啊 消暑又解渴😋

爸爸就试左👉🏼 红豆冰泥($50)
就咁睇价钱觉得几贵
不过见到实体就觉得几大杯
⚠️一个女仔一定饮唔哂! 爸爸饮到好饱🤣
味道都有惊喜 好红豆!!
我觉得用红豆沙味黎形容佢更加贴切~~
因为饮到有微微既陈皮味😀
整体黎讲甜度适中

2020-03-24 319 浏览
西贡墟一进入到夜晚,很多小型食肆都已经提早关门休息,剩下海鲜酒家继续营业,至於西贡墟里面的甜品店,可以享用到的甜品,大部分都是中式甜品,食客想食到西式或者日韩甜品,都不容易做到。例如位於西贡旧墟里面,舖位选址位置跟「翠塘花园」十分接近的港式甜品店「甜源居」,就是最佳的例子。「甜源居」的甜品里面,具有代表性的招牌甜品食品本来应该是「芒果河粉」才对,但是我以前旧「开饭喇」户口已经试过,所以我觉得我自己没必要再试了。所以我今次再次光顾「甜源居」,就没有再嚐试「芒果河粉」了,反而点了其他甜品。我在进入「甜源居」食店范围之後,第一时间见到的「甜源居」餐牌,正正就是「冬日精选推介」。我一见到原来「甜源居」也有提供「双皮奶」甜品,而且甜品的名称有点与别不同,叫做「流沙双皮奶」之後,立刻点了一盅「流沙双皮奶」,试食看看「流沙双皮奶」是什麽的味道。在一般港式甜品店里面食到的「双皮奶」甜品,「双皮奶」主要的味道来自於甜品里面的浓厚牛奶甜味,至於「双皮奶」表面薄膜口感则偏向比较有黏性,里面则是半凝固状态的奶糊。至於「甜源居」里面的「流沙双皮奶」,口感仍然像我预期,表面薄膜位置口感感觉偏向有韧性,至於「双皮奶

至於「甜源居」里面的「流沙双皮奶」,口感仍然像我预期,表面薄膜位置口感感觉偏向有韧性,至於「双皮奶」里面牛奶的口感感觉十分幼滑,缺点是「流沙双皮好」温度太热,热得口感变得有点烫口。

但是「甜源居」在「双皮奶」里面加入咸味咸蛋黄之後,「流沙双皮奶」原本应该偏甜的味道,立刻因为加入咸蛋黄而开始有变,变成有咸蛋黄咸味的牛奶食品。

「流沙双皮奶」里面的咸蛋黄,咸蛋黄口感尚算幼滑,咸蛋黄实际制成品没有凝固,凝固变成了粒状口感,所以令温热的「流沙双皮奶」,口感比味道更容易令我接受到。

我将整碗「流沙双皮奶」完全搅匀之後,发现「流沙双皮奶」原本的牛奶甜味,甚至完全消失得无影无踪。我本来比较喜欢甜味,质感偏滑,口感有少许弹性的炖中式「双皮奶」甜品

但是「甜源居」把味道偏甜的「双皮奶」,忽然变成味道偏咸的「咸蛋双皮奶」,我食完感觉反而变得有点点的复杂。「咸蛋双皮奶」感觉像咸食多过甜品,我始终比较喜欢甜味的「双皮奶」甜品多一点。

「流沙双皮奶」还有一个值得一提的地方,就是「流沙双皮奶」外表看来温度不怎麽样,不像非常热非常烫的甜品,但是实际上「流沙双皮奶」咸蛋黄那部分的温度还是非常灸热,享用时小心被灸热的「流沙双皮奶」烫到嘴唇。

流沙双皮奶

2020-02-17
$45 (宵夜)
  • 流沙双皮奶
2020-03-08 96 浏览
榴槤飘香$54招牌杨枝甘露$46完成今日西贡一日游,临离开之前食埋个甜品先走。杨枝甘露味道尚可,算几足料,味道浓郁。由於我唔食榴槤,朋友话味道OK嘅,不过唔算话好特,食过就算。甜源居 (西贡)西贡海傍街16号地下
榴槤飘香$54

招牌杨枝甘露$46

甜源居 (西贡)
西贡海傍街16号地下
2020-03-08 101 浏览
夜晚系西贡食完饭,顺便就系附近行下当饭後运动,不过行下行下又有啲口痕,所以行咗去食糖水 😂 去到西贡无理由又食满记架 😂 出面都可以食,所以就拣咗呢间小本经营既糖水舖,呢间糖水舖可以话系老字号,记得十几年前行完山都已经帮衬过,当年第一次帮衬呢间小店就系食佢既榴槤河粉,因为觉得咁盏鬼河粉点做糖水呢。装修都系咁简洁,无咩特别花巧摆设感觉几舒服 ; 本身想食椰皇炖双皮奶,但闻到隔离枱既榴槤好鬼死正,所以最後叫咗碗榴槤忘返。榴槤忘返 ($54) : 价钱同其他糖水舖相若,榴槤肉同蓉都足秤,紫米露亦好多系哂个底到,加上当晚顾客唔系太多,所以职员做嘢都好有效率,整体嚟讲都唔错。
1. 好难食。窝夫唔系窝夫系格仔饼,旧嘢系淋既,强烈怀疑依度D店员同老板唔识分依两样野,里面仲要有花生酱,完全唔系窝夫黎。仲够胆卖成60蚊?2. 木糠布甸唔系木糠布甸黎,第一次见木糠布甸入边有西米,旧嘢系焦糖味嘅布甸上面加啲木糠。人生最难食既木槺布甸。3. 杨枝甘露好似蛋浆咁,劲高密度。4. 有蚊,阻住晒,食都食得唔开心5. 叫左个流沙双皮奶,等左成三十分钟都未黎,虽然味道还可以,但系我个fd见住我地所有人食完先有得食,真系登佢惨。

3. 杨枝甘露好似蛋浆咁,劲高密度。

4. 有蚊,阻住晒,食都食得唔开心

窝夫
2020-02-29 58 浏览
服务态度差、赶客、价钱比一般甜品舖贵,但味道差天供地。士多啤梨啫喱布甸与相片完全不乎,只系几样野摆埋一齐,士多啤梨汁都冇。食密瓜豆腐花,蜜瓜大大旧,毫无心思,冇蜜瓜汁又淡谋谋,仲要有疑似蚂蚁喺入面,同店员讲佢都话可能系可能唔系,sorry都冇句!Blacklisted! No more next time!! The worst dessert restaurant I ever tried. Very disappointed...
服务态度差、赶客、价钱比一般甜品舖贵,但味道差天供地。