2019-01-12
前排朋友生日,知佢鍾意食海鮮,所以我專程安排了係旺角食龍蝦好出名的Day and Nite by Master Kama。好彩早到還有一些位置,7點鍾已經坐無虛席,不過佢勝在有兩層,位置都足夠的。我當日就點了龍蝦薈給我們兩人食,龍蝦薈有一個龍蝦包、烤蒜蓉牛油龍蝦,以及龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬或飯,我地就揀左烏冬。龍蝦包是在蒜蓉包同間開邊,釀入龍蝦肉,麵包焗得有少少趣和暖暖地,不太燙口,入口都鬆脆,而且食到啖啖肉,真的不錯。烤蒜蓉牛油龍蝦半隻有兩件,兩人食都容易分,蝦鉗部分都有用鉗夾開,但食時會比較論盡, 建議自備濕紙巾抹手會比較好,加上鉗蓋比較硬身,骹位會比較難食到,要啲技巧加心機。龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬,因為用石鍋,所以有保溫效果,食晒其他食物再到食烏冬,都仲係暖笠笠,而且烏冬索滿了龍蝦湯,真係啖啖烏冬都有龍蝦味。龍蝦薈仲有加配炸薯條同炸蕃薯條,炸蕃薯條比較特別,少些地方有,同埋熟左的蕃薯會比較甜,令蕃薯條甜甜地,幾好味,不過就要早啲食,一來會凍左,二來淋左無咁好食。之後我地各自叫了一杯飲品,我朋友揀左有彩色扭紋綿花糖做裝飾的Unicorn Dream,顏色的配搭真係幾有獨角獸的感覺,
之後我地各自叫了一杯飲品,我朋友揀左有彩色扭紋綿花糖做裝飾的Unicorn Dream,顏色的配搭真係幾有獨角獸的感覺,用嚟打卡一嚟,肯定好多女孩子都愛不釋手。而我就揀左Good-Nite, Dear,叫得甜睡系列,當然是飲完之後會好好瞓,因為佢加入了酒精成分,我呢杯Good-Nite, Dear就係因朱古力加Baileys,少少酒香,令人不會醉得來容易入口,加上baileys本身的甜甜地配上朱古力,的確好味。
所以Day and Nite by Master Kama對喜歡飲cocktails的朋友,係個不錯的選擇,有酒精和無酒精飲料都有,是一個可以和不同朋友一同品嚐龍蝦的好地方。