2005-09-06
13-8-2005 1940下午茶過後,上去東道主屋企玩及休息一陣,再出去元朗食野,他介紹了這間食店,其實可以叫葡菜及豬骨煲,我地當然只係食葡菜啦。在千挑萬選下及商量後,分別點了鹽燒青魚、葡式乳豬、焗葡國鬼、葡汁海鮮焗飯、馬介休薯絲、蟹粥。鹽燒青魚好鹹,的鹽好似唔駛錢咁;葡式乳豬好似平時食中式,不過好明顯係賴住的瘦肉,我覺得似食燒肉既肉加乳豬皮既混合體;蟹粥煲得好綿,蟹係肉蟹,好新鮮,值得推介;焗葡國鬼只是將魚肉及蝦肉釀入炸兩到,味道一般。馬介休薯絲好似食緊叉燒炒蛋;焗飯頗多油,但料都唔少,例如蝦、魷魚、青蠔等等,除左層油,都唔係咁差。這裡如果當係大排檔加葡菜既fusion,都可以一試。該晚好大雨,一邊食,一邊講的好笑或衰野,的雨就越落越大或有雷聲。大家來自不同皆層,有學生、有好似我咁、亦有極度公利主義,但當係埋一齊時,完全抹開日間的明爭暗鬥,返回純真友誼,大家沒有一個“leader”,亦沒有物質化的話題。當日無目的的見面,大家玩得好典,聚聚下變成真正的網上純友誼,因為大家知道要真心互相接受不同性格及愛好,講就容易,做就真係好難,比同化更難呢!咁大個人仲黎呢套,表面上係無聊,但亦係一種
該晚好大雨,一邊食,一邊講的好笑或衰野,的雨就越落越大或有雷聲。大家來自不同皆層,有學生、有好似我咁、亦有極度公利主義,但當係埋一齊時,完全抹開日間的明爭暗鬥,返回純真友誼,大家沒有一個“leader”,亦沒有物質化的話題。當日無目的的見面,大家玩得好典,聚聚下變成真正的網上純友誼,因為大家知道要真心互相接受不同性格及愛好,講就容易,做就真係好難,比同化更難呢!咁大個人仲黎呢套,表面上係無聊,但亦係一種福份,真係冇邊度可以搵到。大家雖則食得好慢,但兩個幾鐘頭的飯局就咁過了,當看見別人還要在另一處覓現實時,覺得自己幸運,但他們就可憐得多了。