2012-11-12
昨天難得放假, 可以同老公去拍拖食飯~~遠住新界東的我們, 係完全唔熟悉新界西的, 所以當我地夜晚要「搵食」嘅時候, 真係有D迷茫行左好多地方都唔知食咩好, 最後行過呢間餐廳, 見咁多人, 應該好食掛? 於是搏一搏, 唔洗四圍撲啦起初在場已開已擺街的檯都坐滿了, 然後D阿姐又好似唔多得閒招呼我地, 仲以為要搵過第2間食...後來好在有一阿姐見狀即刻話開多張檯俾我地, 於是我地就順順利利可以坐低食野!打開菜牌, 唔知食咩好, 叫阿姐介紹阿姐推介「魷魚吊筒飯」、「燒牛仔骨」、「馬介休炒菜」、「咖喱??」配蒜蓉包然後我地最後叫左「燒牛仔骨」、「咖喱炒蟹」、「馬介休炒西蘭花」同「葡國蝦飯」(其實本來想叫「乳豬飯」,不過賣晒~)先黎「燒牛仔骨」好味!!!坐低等0既期間已經闡到陴陴燒烤香味, 食埋入口, 正!最重要係佢唔係淨肉, 係一件有肥膏的肉, 所以好好味!!!第2道菜係「葡國蝦飯」又正!!我本身都幾喜歡葡汁個味, 呢個飯仲要係偏甜, 又重椰汁香, 真係好得!第3道係「咖喱炒蟹」OMG!!!好味到唔知點形容可能呢期返工成日見到人食蟹,搞到我本身已經好想食蟹跟住佢咖喱最重要係唔係好辣,係偏甜的,
打開菜牌, 唔知食咩好, 叫阿姐介紹
先黎「燒牛仔骨」
第2道菜係「葡國蝦飯」
第3道係「咖喱炒蟹」
好味到唔知點形容
可能呢期返工成日見到人食蟹,搞到我本身已經好想食蟹
跟住佢咖喱最重要係唔係好辣,係偏甜的,唔好辣0既我地非常喜歡呢個蟹
食到差不多,仲以為佢漏左個西蘭花,諗住可以借機叫佢取消 (因為已經食到好飽),豈料佢就已經將西蘭花送到黎了
呢個菜無影相,因為食到忘記左,不過本身D西蘭花係無咩馬介休味,只係一個好油的炒菜,但好在我地有碟咖喔,西蘭花點咖喱係好好味的~~~~~~~
而今餐能夠表示「好味」0既重點係在於我老公本身都幾嘴刁,但佢都覺得好好味,仲認為可以有下一次,所以大家去到元朗不妨試試!