2023-10-30 913 浏览
秋風起🍂又係食 #大閘蟹 嘅季節。唔想喺屋企做餐懵,唯有洗少少錢,等人一手包辦😉 話就話今年啲大閘蟹大豐收,但係又唔見得酒樓價格有所調整😅 不過一年一度,都唔理得咁多… 一於食咗先講😆左揀右揀… 似乎都冇乜好嘅選擇!集合大家嘅意見,最終揀咗 #鴻星 做咗我哋今年嘅 #初次蟹逅😉 套餐包咗每人兩隻 #蟹公 同一隻 #蟹乸,仲有幾個小食,睇起嚟都幾豐富嘅。不過我就覺得同傳統嘅「大閘蟹宴」爭咁啲… 個餐除咗幾隻 #大閘蟹、每人一粒 #蟹粉小籠包 同個餐有啲關係,其餘嘅都係一啲中式小點😅 就算其中一道「可以掹車邊」嘅菜式 #蟹肉芙蓉羹,都只係加咗啲普通蟹肉同豆腐溝埋,風味欠奉😅 呢水嘅 #大閘蟹 唔算太多羔,如果同我講啲蟹公有五兩重,我諗本身用嚟扎蟹嘅水草都幾重秤😅 主角之一 #蟹粉小籠包 亦唔見太出色,味道仲有啲腥😅 小食方面,有 #煙鴨胸拼青瓜、#蜜糖豆炒蝦球、#黑醋霜降肉(口感似極肥嘅豬頸肉)、#蟲草花浸白菜,味道都唔差,不過同我期待可以用 #蟹粉 搽 #多士 嘅畫面,實在爭太遠👉🏻👈🏻 估唔到成個餐最值得一讚嘅竟然係佢哋嘅 #薑茶湯圓,師傅用咗勁濃嘅 #黑糖薑茶,同軟綿綿嘅 #湯圓

估唔到成個餐最值得一讚嘅竟然係佢哋嘅 #薑茶湯圓,師傅用咗勁濃嘅 #黑糖薑茶,同軟綿綿嘅 #湯圓 混合,食落口相當滋味🤤 唔知下次我可唔可以用粒 #蟹粉小籠包 同佢交換呢?😆

📍 鴻星中菜 (源成中心) (觀塘)開源道64號源成中心1樓
2023-10-28