餐厅: 太興 (八號花園)
资讯:

2015-10-26 348 浏览
都有幾年無幫襯,突然好想食雞髀叉燒飯,撞啱順路,又撞啱見到大把位唔洗等,今晚就食您啦!雖然一早已決定左食咩,但都要㖮㖮個 menu,溫故知新。燒味 menu 都係咁上下啦,同以前一模一樣。發現有燉湯供應喎,驚喜!當然要飲啦。但查詢之後,原來今晚只有杏汁豬肺湯,我一向對依個湯麻麻,𣎴過無選擇,照要啦。獨獨晚餐食自己,有菜有肉有飯有湯有飲品,全餐 $129 都好合理。到齊,影張全家福先!一個人更加要對自己好啲,日日都要開心!好豐富啊!食可以暫時忘卻煩惱,所以要 keep 住食!濃香杏汁潤肺湯、切雞髀叉燒飯、蠔油生菜!超水準表現,好好好味!濃香杏汁潤肺湯,即係杏汁白肺湯。四眼弟弟侍應原盅段上,仲提醒個盅好熱要小心,讚!揭開盅蓋,釋出縷縷白煙,係杏仁既香氣。未見過咁靚既杏汁,香味特濃,雪白幼滑,香甜味美。豬肺乾淨軟棉仲非常嫩滑,質地彈彈的。仲加入瘦肉同雞件增加甜味及肉香,全部湯渣通通消減始盡,滿分!第一碗我讚既杏汁白肺湯,無得彈!香噴噴!湯跟料同樣出眾!蠔油生菜,太興咁多年供應既蔬菜質數無變過,keep 住低於水平,特別係生菜及菜芯。生菜唔夠爽嫩,葉片粗糙帶澀味,而且欠缺蔬菜鮮甜味道。切雞髀叉

切雞髀叉燒飯,雞髀起埋骨?太好招呼喇!肉質嫩滑無比帶肉汁,一咬便知高質又極新鮮。淡淡清爽雞味,每秒都散發出香甜味道。叉燒半肥瘦,軟棉鬆化,超乎我想像,比預期更好。香甜肉香夾雜微微燒烤味道,正到痺!

白飯夠乾爽,軟硬適中又無濕淋淋。薑蔥油好香,完全無草青味,撈埋甜豉油加上白飯,好味!薑蔥油甜豉油撈飯加一舊叉燒齊齊送入口,好味到難以形容!薑蔥油甜豉油撈飯加一舊無骨雞髀肉齊齊送入口,好味到打冷震!全部清得乾乾淨淨,好飽好滿足!

濃香杏汁潤肺湯、切雞髀叉燒飯、蠔油生菜
蠔油生菜
2015-07-20