2023-09-07 46 浏览
朋友喺中環返工,專登搵咗一間好評如潮,食材矜貴又高級嘅Italian omakase 同佢慶祝生日!餐廳環境非常寬敞,而且裝修好精緻,服務更加係五星級酒店質素,整體嚟講絕對值回票價!主廚為我哋安排咗以下菜式:🟠Amuse Bouche, Burrata Foam, Green Peas, Traditional Balsamic Vinegar, Alpine herbs Tarte, Cherry Tomatoes Pickles呢道前菜除咗色彩斑斕啱晒打卡,仲好有心思,用左burrata cheese打成泡沫,仲有蕃茄仔同香草味,配埋好香脆嘅撻底一齊食,好滋味😍🟡Hamachi Carpaccio • Caviar Oscietra • Yuzu Sphere法式油甘魚同柚子嘅清香好夾,最吸眼球嘅係上面仲有Oscietra 魚子醬,帶出油甘魚嘅鮮味,又夠晒矜貴!🤩🟢Slow-cooked Fassona Tenderloin Tartare • Caviar Ossietra • Cauliflower意大利嘅慢煮生拌牛肉,配上Ossietra魚子醬,簡直係完美矜貴組合!😍😍魚子醬

主廚為我哋安排咗以下菜式:

意大利嘅慢煮生拌牛肉,配上Ossietra魚子醬,簡直係完美矜貴組合!😍😍魚子醬顆粒飽滿、口感豐富,仲為整道菜增添了獨特風味😍

🔵Crystal bread • Uni • Caviar Sevruga
餐廳好有心思,一次過將兩款海膽俾大家品嚐,上層果款比較甘甜,而下層果款就有比較軟滑同creamy,各有特色,海膽fans 一定唔會失望!

🟣Canadian Scallop • Guanciale • Alba Black Truffle
帶子夠晒新鮮同爽口,最驚喜嘅係廚師會即刻喺上層灑上勁香嘅黑松露碎,同帶子絕配!😋

🟤Blue Lobster • Bell Pepper • Passito di Pantelleria
一見到咁靚嘅法國藍龍蝦已經心心眼😍龍蝦肉好爽口又彈牙,而且好新鮮,餐廳仲用咗龍蝦球熬製嘅醬汁,令龍蝦味更重,更滋味☺️

⚪️Kuromame Wagyu A5 • Porcini • Fassona Bone Marrow
餐廳揀咗比較肥美嘅A5和牛部份,油香特別重,牛肉質鮮嫩,牛味濃,真係食到入口即溶嘅感覺!廚師仲會淋上牛骨髓調製醬汁,令到味道更昇華!😍

🟢Mazara del Vallo Red Prawn Carpaccio • Amalfi lemon • Red Orange • Grapefruit - Wasabi Chips
紅蝦夠晒爽甜,而醬汁就有檸檬、西柚同埋血橙混合而成,夠晒開胃😆