2017-03-06
今日去開銅鑼灣同朋友食飯, 打算食好D, 所以黎左呢度, 之前食過佢尖沙咀間店幾好食, 估唔到銅鑼灣都開分店~很有去左日本的感覺呀~入面的裝修好有沖繩feel~燒爐已放在店上, 準備稍後吃浜燒~先點左杯飲品 , 呢杯乳酸好FRESH 頭盤~「蟹籽蟹肉薯仔沙律」 蟹肉細細條又夠多, 好食~刺身「大關五點盛」 刺身係我最愛~呢個拼盤有海膽, 帆立貝 ,三文魚, 油甘魚 ,吞拿魚.海膽係馬糞海膽., 帶點甜味, 非常新鮮無腥味, 三文魚同油甘魚夠厚切肥美~帆立貝加青檸汁非常清新「焱丸號」是這裡的嘅招牌壽司 吞拿魚沙律加上 蟹柳, 蛋絲及青瓜絲, 配上日式沙律醬非常清新的, 仲有我最愛的 長海膽 及連同魚籽壽司, 非常特別的MIX & MATCH , 一次品嚐多款口味~「海草白飯魚子煎蛋」煎蛋很滑 , 是卷了一卷卷形狀, 再加上嘅海草 , 非常香口~「活貝大盛」 我個人認為是重點,因為這裡海產質素高!帆立貝非常大隻又肥美~仲有燒蠔~好鮮甜鮑魚新鮮, 肉爽又彈牙三文魚子帆立貝燒又是另一番風味, 三文魚子大大粒~ 味道濃厚。 海膽帆立貝燒海膽很多,與帆立貝之味道融合~燒大蝦好大隻呀~蟹
帆立貝加青檸汁非常清新
仲有燒蠔~好鮮甜
鮑魚新鮮, 肉爽又彈牙
又是另一番風味, 三文魚子大大粒~ 味道濃厚。
海膽很多,與帆立貝之味道融合~
蟹蓋上有松葉蟹膏,蟹肉及生鵪鶉蛋, 而南瓜蟹肉甲羅燒仲加埋南瓜!