2021-07-28
而家無得去韓國旅行,食兩餐韓燒檔去咗😂更加要燒密啲😂好似人哋staycation咁,我就eatcation!哈!我比較常去柞木炭家,每次都有勁多款前菜,仲有我最鍾意食嘅醬魷魚🦑辣到十足仲有勁香蒜肉,好鍾意攞嚟配搭肉一齊食!❤️五花肉夏胡麻沙律🥗 食肉肉前最好嚟一個開胃消暑嘅沙律打底,然後就可以放心食好多肉肉喇!😂新鮮嘅蔬菜配清新嘅胡麻醬,再加埋香口嘅五花肉,無得彈!🧡和牛牛舌二食👅兩款美味牛舌包括原味和蔥油,強烈推介蔥油味!記得唔使返來返去,因為牛舌夠薄易熟,慢火烤1分鐘,食起來柔軟質感,仲勁香蔥味,雙重享受好滋味!海膽和牛卷 🍘頂層係質感幼滑嘅海膽,中間就係微烤的和牛肉,再配以韓國大熱嘅紫蘇葉同吃!獨特嘅紫蘇香原來同海膽好夾,將海膽嘅甜推向另一個層次,just like it!壽喜燒和牛西冷🥩將成塊面咁大嘅薄切和牛西冷輕輕烤熟,雪花飄飄嘅和牛用火烤過油花特別香,仲會在咀裏面甜絲絲地迴盪,中間夾咗嚿飯仔瘋狂地吸收和牛嘅油花再一齊食,兩個字:香醇!濟州大八爪魚🐙第一次食到這麼大條嘅巨無霸八爪魚!還好有專人幫我哋燒,非常細心地逐隻八爪魚腳剪下來燒好,真係要俾個like佢!很喜歡這種深海八爪魚
濟州大八爪魚🐙第一次食到這麼大條嘅巨無霸八爪魚!還好有專人幫我哋燒,非常細心地逐隻八爪魚腳剪下來燒好,真係要俾個like佢!很喜歡這種深海八爪魚很有咀嚼感,越吃越起勁!可以好明顯地感覺到食材好新鮮,食到深海嘅感覺!
特選黑毛豬五花肉🐽韓燒必備當然係五花腩啦!呢度五花肉真係有成五層㗎😸今次試嘅呢款醬油味定好味!因為本身已經醃好,燒到兩邊金黃已經食得!食起嚟軟綿綿勁香油花,最鍾意攞嚟包菜放兩片生蒜🧄食落去辣辣地味道冇得頂呀!而且五花肉食落去神奇地一啲都唔油膩感㗎!
韓牛泡菜炒飯🥩老公就最鍾意食呢度嘅泡菜炒飯,味道辣辣地好香口,加咗泡菜又有爽脆感,仲有非常滋味嘅韓牛,正呀!
#thecharcoalroomhk #thecharcoalroom #koreancuisine #koreanbbq #柞木炭家 #柞木 #韓國菜 #韓燒 #燒肉 #和牛 #韓牛 #koreanfood