2017-06-21 65 浏览
放咗工就梗係請媽咪食餐好嘅,利東街雖然都可以話係遊客區,當然亦不乏香港人啊!因為都有好多特色嘅多國餐廳,當中今次就選擇咗韓國菜。大概七點幾,大部份都係外國人,亦都有香港人,大概各佔一半左右。小食=]韓式燒牛肉拌飯$128裏面除咗有牛肉之外,都有切得好細條嘅菇,紫菜,蘿蔔,豆芽。旁邊會包埋一個湯同埋辣醬,湯就鹹鹹地,有少少似日本味增湯。辣醬其實都幾辣,建議唔好加太多,少少哋試咗先,如果唔係嘅話太辣就返唔到轉頭。紫菜都係鹹香十足,紅蘿蔔都辣辣地,成件事非常豐富,熱辣辣好好味。香煎韓式薯仔脆餅(3件) $108出嚟食薯餅,百幾蚊係唔係好蠢?其實一啲都唔蠢,因為佢唔係麥記嗰種質素,將薯仔切細條,煎得剛剛好,令到外面食落好鬆脆,但係裏面仲有薯仔嘅水份,稔稔地。仲有個鹹鹹地嘅專用醬汁,旁邊嘅菜都好清新可以一同品嚐。長泡菜燉殻飼豬肋骨$128店員比左兩隻碗仔我哋,我都唔係好明白,原來就係可以飲泡菜湯。泡菜湯辣辣地,香氣十足, 十分惹味。豬肋骨就唔係西式調味個種,反而係好似普通煲湯,就入咗啲泡菜味。本身食咗少少下午茶,幾個餸已經飽晒,都幾有特色值得推介。

小食=]

韓式燒牛肉拌飯$128

香煎韓式薯仔脆餅(3件) $108

長泡菜燉殻飼豬肋骨$128

本身食咗少少下午茶,幾個餸已經飽晒,都幾有特色值得推介。