2018-06-21
人生第一次Omakase ,元朗的 寿司の神 🍣 店舖雖然唔大,好開心可以坐到bar枱呀😍侍應服務態度都好好,會介紹菜式。全程近距離望住師傅喺你面前,握壽司、逐件為你介紹食材🤣 而且係好有驚喜 因為你永遠唔知下一件係咩😍btw 師傅做壽司時已經加左豉油同wasabi喺中間🤓 唔洗再額外點真係好方便餐牌有四個餐定價$900-$1400/位包左前菜、刺身/壽司、手卷、湯、甜品價錢雖貴,但人生絕對要試一次☺️我今次同朋友揀左$1000/位 12貫 前菜開始已經滿載心思❣️牛蒡咬落爽口,仲有芝麻令佢更香。奄過的蒜頭味道完全被甜甜的醬汁蓋過了!好易入口,而且非常開胃☺️ 當然還有吃不停的子薑片。先來沖繩苦瓜沙律🎌不吃苦瓜的我也鼓起勇氣嘗了!😳果然苦瓜真係唔會好苦,而係少少回甘,加上木魚絲更易入口。還有黑松露廣島蠔,口感唔算係超滑溜而係有質感😆好岩我口味完全唔腥,而且唔似生蠔滑潺潺咁😆仲有漬蘿蔔,非常清甜😛我本人本身對魚類無興趣,但今次改觀左呀!最中意係真鯛 立魚柚子皮令真鯛食落更清新,又唔會蓋過魚的鮮味🐟另外有深海池魚、油甘魚、金線鯛、鰹魚、醋青魚以下係我特別喜歡的:灸燒銀雪魚銀雪魚經師傅用火燒🔥做到
店舖雖然唔大,好開心可以坐到bar枱呀😍
侍應服務態度都好好,會介紹菜式。
餐牌有四個餐定價$900-$1400/位
包左前菜、刺身/壽司、手卷、湯、甜品
價錢雖貴,但人生絕對要試一次☺️
我今次同朋友揀左$1000/位 12貫
前菜開始已經滿載心思❣️
牛蒡咬落爽口,仲有芝麻令佢更香。
奄過的蒜頭味道完全被甜甜的醬汁蓋過了!
好易入口,而且非常開胃☺️
當然還有吃不停的子薑片。
先來沖繩苦瓜沙律🎌
不吃苦瓜的我也鼓起勇氣嘗了!😳
果然苦瓜真係唔會好苦,
而係少少回甘,加上木魚絲更易入口。
還有黑松露廣島蠔,
口感唔算係超滑溜而係有質感😆
好岩我口味完全唔腥,而且唔似生蠔滑潺潺咁😆
仲有漬蘿蔔,非常清甜😛
我本人本身對魚類無興趣,但今次改觀左呀!
最中意係真鯛 立魚
另外有深海池魚、油甘魚、金線鯛、鰹魚、醋青魚
以下係我特別喜歡的:
灸燒銀雪魚
銀雪魚經師傅用火燒🔥做到入口即溶!
食落去那種油香令我全晚好難忘💕
子持渡蟹
睇落似普通軍艦🧐問左師傅,原來子持即係有左bb咁解😂😂嘩!蟹膏堆得滿滿,超濃郁又鮮😍
拖羅
肥美而且油香滿瀉☺️每一口都是幸福的感覺!
象拔蚌
很爽口而且食得出好彈牙😆
白蝦
平時通常都係食甜蝦同赤蝦多
估唔到白蝦口感係濃咁多,超冰凍😍
小柱
平時食赤貝刺身就多,第一次用軍艦形式食小柱,一如以往,真係好新鮮入口鮮甜!☺️
接住落黎係重頭戲! 海膽手卷!🧡
其實我人生第一次食海膽😳
既然一場黎到,點都要試下😆
嘩見到師傅攞左成板海膽出黎真係嚇親
完全毫不吝嗇咁舖滿喺紫菜同飯上面
手卷就完成送到我們的手上😋😋😋
只能夠說,一直以來我對海膽的恐懼都因為吃過這個手卷後而消失了~
真係好鮮甜而且無苦味又無好重海水味🧡
最後仲有魚湯~非常清甜不膩🍲
不少得甜品作結,今日甜品係南瓜布甸配黑豆✨
真係好滿足!推介大家來試試,如果慶祝生日的話,可以預先通知餐廳啊