2023-03-14
朋友👱🏻♀️知道我好鍾意食日本🇯🇵拉麵,曾經介紹過我呢間,我當然聽過呢間拉麵店啦,喺日本🇯🇵係少有嘅米芝蓮一星拉麵店🤩,但係竟然未去過,呢日喺銅鑼灣,就特登行過去試吓😋$68 嘅「醬漬牡蠣一口飯(2件)」:兩件牡蠣壽司飯卷,賣相真係靚靚🤩;牡蠣估計係用醬油煮過,非常鮮味,帶微甜,配埋日本🇯🇵米飯,加一塊脆卜卜嘅紫菜,出奇地鮮甜美味🤩,呢個真係有小驚喜😋$118 嘅「牡蠣塩らーめん」,加 $15 嘅「溏心蛋」:拉麵嚟到嘅時候,飲一啖湯先,嘩,又係好鮮甜,仲有濃郁蠔味,但係又唔覺得個湯底好heavy,所以唔會膩😋,餐牌咁樣介紹:{「牡蠣不如帰」其招牌產品「牡蠣塩味拉麵」,使用大量蠔肉烹調濃郁湯底,加上自家鮮製的日本牡蠣醬及秘製鮮蠔油等,層次豐富,別具鮮味},唔怪得知咁好味🤩拉麵偏硬身啱我胃口,我用日本人🇯🇵食拉麵嘅slurping 方法,將蠔湯連空氣連拉麵一齊吸入口腔裏邊,真係一大享受🤩$88 嘅「牡蠣野菜天婦羅」:炸得幾香口😋$30 嘅「紅菜頭薑蜜」:幾夠薑,幾暖胃😋
$88 嘅「牡蠣野菜天婦羅」:炸得幾香口😋
$30 嘅「紅菜頭薑蜜」:幾夠薑,幾暖胃😋