黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2024-01-14 59 浏览
之前去咗一間尖沙嘴嘅餐廳,個名叫「黑木亭居酒屋」。其實已經係返多咗一次,但係覺得真係唔錯。我同個朋友叫咗一個前菜係海鮮漬物拼盤,入面有磯煮鮑魚、鮟鱇魚肝、辣東風螺同埋芥辣八爪魚。呢個拼盤真係多款多味,每一樣都好新鮮。磯煮鮑魚肉質鮮嫩,鮟鱇魚肝滑順濃郁,辣東風螺都真係幾辣不過好惹味,芥辣八爪魚口感彈牙。咩都可以試下咁,絕對係適合作為一個前菜。另外黎到既首先是A5和牛球石頭鍋飯,這道菜以石頭鍋炮製,讓飯底可以保持熱度和口感。肉質鮮嫩的A5和牛球與飯粒完美結合,每一口都讓人回味無窮。另一道菜是A5宮崎石燒厚切和牛,這道菜以石燒方式呈現,讓牛肉保持了最佳的口感和風味。每一片厚切的A5宮崎和牛都是絕頂的美味享受,肉質鮮嫩多汁,入口即化。而酸汁的加入更是好感別,讓整道菜更加平衡和美味。之後,今晚嘅主角係「熊之降臨豆乳豬骨鍋」,再配埋個M7澳洲和牛珍寶拼盤。呢個火鍋真係超得意!鍋底有個熊仔冰,用火煮溶佢,好可愛又有趣。而豆乳豬骨鍋底濃郁滋味,加上M7澳洲和牛珍寶拼盤,肉質嫩滑多汁,絕對係肉食愛好者嘅天堂。飲品方面,我哋叫咗兩杯超得意嘅熊仔造型飲品。一杯係紅火龍佛手柑熊茶,一杯係藍蝶花佛手柑熊茶。唔單

飲品方面,我哋叫咗兩杯超得意嘅熊仔造型飲品。一杯係紅火龍佛手柑熊茶,一杯係藍蝶花佛手柑熊茶。唔單止好可愛,飲品本身味道亦都非常清新。紅火龍佛手柑熊茶帶有微酸的味道,藍蝶花佛手柑熊茶則帶有花香,兩款都好開胃。

非常唔錯嘅一晚體驗。