2019-10-01
有個舊朋友好耐冇出來食過飯了,我帶佢食一間我比較喜歡食既私房菜,推介給他試下,之後介紹幾道菜都係唔錯。我朋友話好少食創新順德菜,出面真係比較少食到這種菜式。【蜜烤蝦多士】聽老闆說,這個是新菜式,用上新鮮菠蘿切碎煮成醬汁,再放上原片新鮮蜜味菠蘿,菠蘿的鮮甜味中和了蝦多士的油膩感,令蝦多士多了一份清爽口感,而蝦膠爽彈鮮美,兩者之間互相平衡,味道非常之夾。【八寶乳鴿】我地真係第一次食乳鴿來做的八寶乳鴿,老闆講話其實八寶乳鴿需要預先訂製的,但咁岩今日有做多了一兩隻,問我們想唔想試下,我地當然要食啦,啖啖乳鴿肉,配上蓮子、薏米等材料,味道層次豐富。【大良炸鮮奶+奶凍】大良炸鮮奶,外皮炸得非常香脆,入面嘅鮮奶奶味非常濃郁又香又好味!奶凍香滑濃郁,不要錯過。但本人意見食左個奶凍先,後食炸鮮奶。因為炸鮮奶的奶香味比奶凍突出。