2008-08-03
01/08/2008 與女友, 朋友, 他們的兩歲半大的女兒一起到朗廷酒店吃自助餐, 因為有貴賓卡的關係, 有 85 折, 中午自助餐原價 $228.我們 12:00nn 到達, 安排坐 window seat, 都唔錯, 不過這兒地方不大, 甚至有點 "三尖八角", 所以很多時也找不到服務員. 放食物的地方也不多, 一眼見曬, 所以食物種類比較少. OK, 我們由冷盤開始吃, 生蠔很細隻, 鮮甜味也是一般, 隨便吃兩隻就夠了, 煙三文魚等就 OK, 可以一吃!三文魚刺身幾新鮮, 鮮甜味都可以, 不過砌得太大片. 尚有多款壽司, 不過我們只吃了和牛壽司, 但有點失望, 因為味道太濃, 有點咸. 幾款沙律中吃了大蝦沙律同雞肉沙律都 ok, 最好吃的是炸海鮮卷, 外皮香脆, 入面係軟軟的海鮮, 而在小碗盛載的鵝肝漢堡就好難食, 又乾又硬!青口, 大蜆及螺仔都是普通味道!反而中式食物做得比較好, 因為中式食物一向是酒店的弱項, 奇怪! 燒肉香脆, 叉燒肉嫩, 牛仔骨及咕嚕肉都可以, 奶黃包的餡料就麻麻, 可能自己食開"流沙奶黃包", 這兒的奶黃包沒有流沙, 而且有點乾.豬頸肉好吃, 燒得香口
反而中式食物做得比較好, 因為中式食物一向是酒店的弱項, 奇怪! 燒肉香脆, 叉燒肉嫩, 牛仔骨及咕嚕肉都可以, 奶黃包的餡料就麻麻, 可能自己食開"流沙奶黃包", 這兒的奶黃包沒有流沙, 而且有點乾.豬頸肉好吃, 燒得香口又甜美, 咖啡海鮮及咖哩牛肉就一般貨色.
朱古力麵包布甸完全唔好食, 你食左一兩啖後就唔想再食落去, tiramisu 又係麻麻地, 香橙薑餅及燉蛋就可以一吃, 不會太甜! 幾款自己砌的蛋糕都不好吃, 因為都是比較硬身, 沒有鬆軟的質感, 而且這兒沒有芝士蛋糕, 就算有, 都是與其他材料結合的甜品, 例如朱古力芝士蛋糕. 另外, 其中有一件花生醬撻的甜品十分難吃, 大家小心!
大部分甜品都是一般, 只有雪糕不錯, 幾好吃, 因為是 Haagen-Dazs 嘛!
Thxdtsdd 的餐飲選了熱咖啡, 還附上一件朱古力餅, 老實說味道也是一般!
整體而言, 食物味道不過不失, 種類又不多, 加上服務不足, 經常沒有服務員收碟, 所以再光顧的機會極微, 幸好有 85 折, 埋單連加一每位 $216.5, 勉勉強強啦!
照片可參考: