2019-09-16
一直以來都好鍾意食鐵板燒。😆鐵板燒對於我來說不只是味道上的享受,視覺、嗅覺都令我非常滿足。每次食鐵板燒,看著鐵板燒師傅在面前烹飪料理,純熟既技巧都令我歎為觀止。鐵板燒師傅的鐵板鏟好似跳舞咁,超級賞心悅目。而等待既途中,每次傳出唔同既香氣,感受著食材既變化,真係一種無敵享受😌這天便預約了灣仔一家新開的鐵板燒餐廳。去到發現餐廳分為兩個區域,omakase區與鐵板燒區。鐵板燒區以紅色為主調,帶出鐵板火辣辣的感覺🔥🔥如果不喜歡坐出面,仲有vip包房可以選擇,私隱度夠曬高! 而omakase區就比較日式,以木色為主調,高貴之中又帶些優雅☺☺我和朋友點了餐廳介紹的鐵板omakase, 頭盤是胡麻豆腐,三文魚沙律,蘋果醋番茄。豆腐質感好似雪糕,蕃茄酸甜多汁!刺身有象拔蚌,深海池魚,大拖羅,3款都好新鮮肥美。銀鱈魚配藏紅花汁,配魚食同本身魚油香好夾。蔬菜配特制蛋黃醬,感覺都唔錯。鹽焗鮑魚,呢個做法香港好少有,鮑魚整整被檸檬及葉同鹽包住焗,焗後再介花並落埋牛油汁燒,出黎效果好香好入味。底下還有木魚花高湯煮既冬瓜,也是超入味。由於鮑魚同冬瓜都濃味,加埋蟹肉鮮海苔汁較淡,所以這樣搭配得好好。花龍蝦,用左新鮮
這天便預約了灣仔一家新開的鐵板燒餐廳。
刺身有象拔蚌,深海池魚,大拖羅,3款都好新鮮肥美。
花龍蝦,用左新鮮既本地龍蝦,配上檸檬份子珠和龍蝦膏。
梨雪葩,好fresh,清一清味覺
和牛厚燒,好juicy,烤蒜片又好香脆
高菜炒飯,有雪菜,銀魚仔,炒得好香口。
炒雜菜,用左日本芽菜,清一清之前食既濃味感。
哈蜜瓜好鮮甜,白桃jelly,apple crumble。
今次高質鐵板燒既體會令我味覺享受提高左一個境界。