2021-11-24
我同男朋友都好鍾意食日本嘢,今次慶祝生日,決定食omakase👏🏻 一入門口就覺得裝修好別致,不過重點係有落地玻璃睇到廣闊嘅維港景!咁啱嗰日天氣好,見到陽光同埋海景,已經率先覺得心情舒暢😁個露台仲可以自由出入,瘋狂打卡📸 我哋揀咗森羅同埋12貫壽司套餐,午市嚟講都已經係中上價位。 前菜有沙律同茶碗蒸,沙律嘅甜酸汁非常開胃,茶碗蒸非常滑溜,入面亦都多料,再加蟹肉同三文魚子鋪面,好睇得嚟味道亦唔錯😋 之後就係刺身,左起:間八魚薄切:佢教將紫蘇花放入酸汁,用魚捲住蔥再點汁食,相當有驚喜,開頭以為會比啲調味蓋過晒魚味,但冇之餘仲覺得更突出鮮味,層次亦都好豐富👍🏻帆立貝:上面加咗竹炭鹽,一擺入口覺得有少少太鹹,但味道混和咗之後都食得出帆立貝嘅鮮甜味吞拿魚:正常水準,用赤身有少許失望,如果係拖羅就正喇油甘魚:唔錯,口感結實得嚟有油香 跟住到壽司,左起:𩶘魚:上面加咗梅醬同紫蘇葉,梅味好突出,同魚味幾夾甜蝦:加咗魚子醬,成件擺入口唔係太食到魚子醬味,但甜蝦就好鮮甜😋深海池魚:正常水準,冇乜好特別感受北海道海膽:食omakase最期待就係海膽,呢個完全冇失望,口感軟綿,鮮甜味十足🤤 再之後係迷你魚生
我哋揀咗森羅同埋12貫壽司套餐,午市嚟講都已經係中上價位。
之後就係刺身,左起:
吞拿魚:正常水準,用赤身有少許失望,如果係拖羅就正喇
油甘魚:唔錯,口感結實得嚟有油香
跟住到壽司,左起:
𩶘魚:上面加咗梅醬同紫蘇葉,梅味好突出,同魚味幾夾
深海池魚:正常水準,冇乜好特別感受
再之後係迷你魚生飯,賣相都幾靚,三文魚子重手,食落比較重麻油味,都算幾特別,魚生粒有唔同口感,而且份量多過飯,啖啖肉都幾過癮😛
最後就係雪糕,係菠蘿同抹茶味,兩隻味都唔錯,但我最欣賞嘅係佢雪過隻碗,用正常速度食晒球雪糕都冇溶👍🏻
同場加映男友嘅12貫壽司,佢覺得最出色嘅係油甘魚、拖羅、炙燒唔知乜嘢魚(唔夠留心聽書, sorry🤣)同埋海膽😋好羨慕佢呀,有拖羅😛
整體嚟講,雖然午市套餐佢唔算好抵,但食物質素唔錯,而且坐擁維港靚景絕對加唔少分,今次呢餐都好滿足😋如果再挑剔多少少,就係服務可以提升,因為所有職員都木木獨獨,冇食omakase應該有嗰種親切感…