2020-02-25
今日放LUNCH同事話想食好啲,帶左我去間有海景嘅餐廳,係銅鑼站站行過去都唔係好遠。上到去可能比較早,人唔算多,可以靜靜地食抖下都幾舒服(圖1)MENU有兩款SET,一款係有6個COURSE嘅DELUXE SET ($198),亦都可以揀輕量啲嘅SET。今日有啲餓所以諗都唔諗直接揀左DELUXE(圖2)(圖3)餐廳有露天ZONE望到維港景,但可惜今日天氣麻麻,如果好天上黎一定影相。等左一陣就有得食,估唔到LUNCH都食得咁精緻,呢個3層盒仔就裝住左今日嘅6個COURSE(圖4)(圖5)【北海道帶子夾海膽】係北海道帶子同海膽啊!!!!帶子大大粒,海膽一啲都唔苦,好鮮甜,非常新鮮,大滿足。仲有少少黑松露醬,同帶子海膽又幾夾。(圖6)【意式紅蝦薄片】呢款都應該好多女仔鍾意食,係生蝦刺身柚子沙津,柚子味好開胃,而且唔會話太酸,有柚子蜜嘅甜味。生蝦刺身新鮮,肉質爽口,非常滿意。(圖7)【新鮮醬油漬三文魚握壽司】第一啖食落同平時食嘅三文魚都幾似,但食食下就會有浸煙過嘅三文魚味,幾特別。(圖8)【和牛他他】識食嘅人都知道和牛他他係正嘢,對牛肉的要求高,估唔到LUNCH都會食到。醬汁調較唔錯,用檸檬的
(圖1)
(圖2)
(圖3)
(圖4)
(圖5)
【北海道帶子夾海膽】
係北海道帶子同海膽啊!!!!
帶子大大粒,海膽一啲都唔苦,好鮮甜,非常新鮮,大滿足。
仲有少少黑松露醬,同帶子海膽又幾夾。
(圖6)
【意式紅蝦薄片】
(圖7)
【新鮮醬油漬三文魚握壽司】
(圖8)
【和牛他他】
識食嘅人都知道和牛他他係正嘢,對牛肉的要求高,估唔到LUNCH都會食到。醬汁調較唔錯,用檸檬的清香帶出濃郁的和牛味,平時出面比較少有機會食到,誠意之作
(圖9)
【慢煮鹵水豬腩肉】
應該係日式嘅豚肉角煮,睇落好邪惡,但都忍唔住食哂,鹵得夠入味,豬肉亦鹵得夠冧,但真係好邪惡
(圖10)
【日式鰻魚飯】
仲有日式鰻魚飯,燒得香甜的鰻魚夾落去香軟嘅白飯真係絕配,依家諗返起都覺得好想食!!
(圖11)
總括黎講有驚喜,無諗過LUNCH都食到咁多好嘢,每樣睇落少少地,其實食完我同埋同事都覺得飽。有時我都好鍾意咁樣每樣少少地試下,可以試多啲款。以呢個食物質素同環境,價錢絕對合理。聽同事講夜晚呢度就係BAR,有機會都希望再黎。