2012-11-13
好耐無上山頂, 星期五Happy Friday有客請上山頂食lucnh, Very nice!! 天氣好好, 山頂勁多人, 仲撞啱有charity event, 更人山人海, 我地就係喺好多人排隊嘅纜車站, 隔離間Pearl on the Peak食lunch, 天氣好, 景觀真係一流, 對正落地玻璃坐, 成個香港景睇晒, 環境有10分.侍應生都好好禮貌, 好nice咁介紹餐牌, 我地6個人全都要set lunch. Set lunch 有麵包籃, 頭盤 (湯 / 沙律), 主菜 (5選1), 甜品 加 餐茶. 仲可以加錢要多款配菜 (例如: 炒什菌). 我要左沙律同龍蝦意粉. 麵包籃有2 -3款麵包, 仲有牛油, 焗蒜頭, 同幾款dipping sauce跟, 我淨食包包都飽左一半, 聽講佢地嘅麵包係來自Simply Life Cafe. 麵包好軟熟好脆, 加上焗蒜頭, 好好味....頭盤嘅沙律相對麵包, 就麻麻地, 幾片沙律菜加幾件薯仔, 不過個汁都ok好味. 主菜嘅龍蝦意粉, 上菜時, 我都好surprise, 佢係一隻龍蝦嘅份量, 蝦肉好多, 仲有蝦膏煮汁, 個汁好香濃, 鍾意
主菜嘅龍蝦意粉, 上菜時, 我都好surprise, 佢係一隻龍蝦嘅份量, 蝦肉好多, 仲有蝦膏煮汁, 個汁好香濃, 鍾意海鮮嘅朋友, 真係要試試, 意粉texture幾好, al dente. 同桌嘅有點了rib eye同煎鵝肝的, 我見份量好似唔太大.
甜品梗係唔少得, 我地6個人, 大廚專登整左platter 比我地試, 太多款式, 唔記得所有, 印象中panna cotta, 焗香蕉蛋糕都好好食.
最後一題, 係12底前用Citi Bank credit card簽賬食 set lunch, 有買一送一. 抵呀!!