2022-02-19 2152 浏览
「愉景新城」比较偏埋一角,所以,唔多嚟,不过,较早前同旧同学行山,终点晌荃湾,故此就顺路嚟到「愉景新城」食晏。始终疫情持续紧,所以,都刻意拣避避人潮,唔晌啲放饭高峰时段嚟,亦拣啲地方阔落嘅餐厅,所以,选上「Chef's Stage Kitchen」。餐厅嘅环境除咗阔落,高楼底之外,一室木系,又有唔少植物作点缀,颇有一种农村餐厅嘅感觉。衬以柔和嘅灯光,半开放式嘅环境,又加上此时客人唔多,予人感觉更悠闲舒服。餐具、口罩袋、薄荷味清水已放晌枱上供客人使用。再睇睇午餐选择,主要有两个餐牌,一个喺全日早餐同汉堡,另一个喺啲主菜类,如意大利饭、长通粉、肉眼扒,两者都会包餐汤、沙律、牛角包及餐饮,此外,亦有啲额外加配选项,如粗暮条、薯仔沙律;如想试埋自家制甜品,亦有正价减$20优惠。顺带一提,午市唔收服务费,又可以悭番多少少。餐饮方面,都喺基本嘅茶啡、柠茶、柠水……之类,不过,店家亦有提供多款特饮,如伪鸳鸯、热拖肥姜鲜奶、特色花茶、竹炭曲奇热鲜奶,均可以以优惠价转配。由于枱上都放咗成本饮品餐牌,尾页印有各式自家制甜品,所以,索性影埋出嚟俾大家参考。餐汤、沙律、牛角包 先喺一次过上晒餐汤、沙律、牛角包
餐具、口罩袋、薄荷味清水已放晌枱上供客人使用。
餐汤、沙律、牛角包

先喺一次过上晒餐汤、沙律、牛角包,我都几钟意咁样,方便我一次过影相,又可以几样嘢轮流混合咁食。先分享个餐汤,喺椰菜花忌廉汤,有别于纯白色,估计加入咗啲炒洋葱去打,味道颇香,而且,非常滑溜;啲沙律菜新鲜爽脆好好食,仲加咗少少青苹果、车厘茄、粟米粒,简单以黑醋调味,味道醇厚;个牛角包就细细个嘅迷你版,但好酥香,伴汤一流。
班尼迪蛋 $98

小弟就想试试班尼迪蛋,平平哋之余,班尼迪蛋喺好考师傅手势,而每份班尼迪蛋有两件水波蛋,仲配有火腿、英式松饼、荷兰汁、香脆薯饼、田园沙律,砌出嚟都大大份,所以,非常有睇头,卖相亮丽。实际上,水波蛋煮得啱啱好,一切开蛋黄慢慢咁流出嚟,蛋黄极之绵香,火腿亦唔喺茶记啲普通货色,夹埋英式松饼一齐食,都几正,加上酸酸哋嘅荷兰汁,味道就更有层次;薯饼虽然睇得出都喺现成货,但亦烘得好香脆,好有薯香。
炭烧纽西兰牛肉眼扒 $158

旧同学喺食肉兽,所以,最感兴趣喺呢一道肉眼扒,大大件肉眼扒炭烧过后,一道道坑纹,再加埋甘笋蓉、香煎薯仔、露笋,配烧汁,卖相同样诱人吸引,未食都先兴奋。要咗5乘熟,一落刀感觉到肉质非常软腍,再睇睇,色泽嫩红,却没有半点血水,烧得啱啱好;而简单盐、黑椒调味,斋食真喺食得到𠮶份肉香,加上外层焦脆,内里好腍滑,足见件扒本身极具质素。而伴菜亦有心思,唔喺一般嘅薯菜,甘笋蓉打得细滑,露笋又喺啲贵价嘢,真喺诚意十足。
热牛奶咖啡 +$18

今回就无选拿铁,改吓试试热牛奶咖啡(Flat White),其实,牛奶系咖啡就好啱小弟口味,而杯咖啡几醇香,又带少少果仁香气,如果,有埋拉花睇睇就更好啦。另外一提,杯咖啡仲伴有一小件意式脆饼(Shortbread),佢英文叫「bread」咋,其实佢喺曲奇嘅一类,既松脆,又好有杏仁香,伴咖啡一流。
热牛奶咖啡
热牛奶咖啡
玫瑰抹茶鲜奶沙冰 +$38

旧同学就贪得意,试试特色嘢,要咗玫瑰抹茶鲜奶沙冰,淡翠绿色嘅沙冰,唧咗大量忌廉做点缀,都几靓仔。同学就话入口果然有玫瑰花香,又有啖啖抹茶嘅清幽味,最欣赏喺啲沙冰打得够细致,完全饮唔到碎冰粒,呢一点值得一赞。
玫瑰抹茶鲜奶沙冰
最后,埋单时,单据放晌个小煎镬之上,再用粒煎双蛋磁石摄住,非常得意。此外,原来,仲做紧午餐10送1,晌附近住嘅或返工嘅客人,都几有吸引力。而且,离开时,先再留意到,仲有好多外卖折扣优惠添
今餐除咗食物具质素之外,更喺服务熨贴,不时帮忙收走用餐完毕嘅餐具,又会主动提供牙签,询问一下啲嘢啱唔啱食,而侍应又非常有礼貌,所以,我哋异口同声话有机会都会再嚟!