2019-08-26
隔咗一段時間冇寫食評啦 !而家加入左失業大軍行列 ,不斷努力希望搵返自己有豐富經驗嘅相關職業, 積極見工但係同時我又會不斷諗究竟自己係咪真係想繼續原有嘅刻板生活?就係唔想俾太多無謂嘅規矩束縛住,但係有太多外來因素影響,一直忍耐⋯終於忍唔住要裸辭。突然諗起其實我對飲食都好有興趣㗎喎,成日都走去搵啲新餐廳試吓,因為我嘅夢想就係希望開一間屬於自己的咖啡店,希望快啲夢想成真,而響我未實現到之前唯有寫住食評先。😅入正題:呢間拉麵之前試過一次,當其時仲要排隊添。今次黎大把位坐,可能同落雨有啲關係吧!其實之前我嘅印象麻麻咋,印象中只有好強烈嘅蝦味同埋個湯有啲油!本身我男朋友話想食拉麵,而響港島區我就淨係諗到跑馬地有一間,不過佢又好似麻麻哋,提議嚟灣仔呢一間食,咁算啦當就下佢啦!一入去就有位坐,店員仲好殷勤咁介紹咗成個Menu俾我哋聽,另一位店員再重複一次我哋嘅order仲提議我哋飲佢哋新出嘅蘋果梳打酒tim!我哋分別叫咗一個拌麵同埋一個辛辣拉麵 (店員聲稱小朋友都食到嘅辣)。另外叫咗個飯團同埋一碟餃子。個拌麵預設左係要伴粗麵食嘅,我本人本身麻麻哋鍾意拌麵亦都麻麻地鍾意粗面,雖然最終我都有食過一小部份
我哋分別叫咗一個拌麵同埋一個辛辣拉麵 (店員聲稱小朋友都食到嘅辣)。另外叫咗個飯團同埋一碟餃子。個拌麵預設左係要伴粗麵食嘅,我本人本身麻麻哋鍾意拌麵亦都麻麻地鍾意粗面,雖然最終我都有食過一小部份,食完之後覺得好有飽滯嘅感覺。而辛辣麵就係我叫嘅幼身拉麵,辣嘅程度完全同店員所講嘅有好大差別,好彩有杯蘋果梳打酒解解辣乍!而個飯團同埋份餃子好似都覺得一般般啦,如果個飯團可以燒兩下咁就好啦!
臨走仲要俾人當我係店員tim🤦🏻♀️