2019-07-25
上星期約咗朋友今日嚟Green 食Afternoon Tea, 上網訂位非常方便👍🏻,不過就要每位預先落$100訂。平日嘅下午茶由3:30至5:30,其實我覺得唔係好夠時間傾計,不過可能佢夜晚要做dinner,所以搭正5:30佢就開始有禮貌地提提客人時間已經到嘞。由於朋友突然話會遲到,咁我就3:30攞左位,然後就先order 一杯凍Latte,再出去攞住雪糕邊食邊等。雪糕🍨有四隻味,雲呢拿、朱古力、士多啤梨、焦糖曲奇,我首先攞咗個最特別嘅焦糖曲奇返埋位試吓先,哩個雪糕唔錯不過唔係好覺得有曲奇喺入面。足足等左15分鐘杯咖啡先至嚟,我初頭真係以為佢漏單,不過望個水吧又真係不停出飲品,我估因為太忙所以未整得切。 哩個凍咖啡真係超讚,平時叫凍飲都會有好多冰,但係飲飲下啲冰溶左,成杯飲品就會溝淡左,但係哩杯凍latte夠凍而又冇冰,所以個味道可以一直keep住👍🏻👍🏻。大約四點朋友嚟到,而我就叫侍應可以”上菜”,d野食好快就到。侍應叫我地先食上層嗰四件雪糕同雪糕盆栽,因為易溶。簡單啲講,嗰四件用雪糕做嘅”點心”其實幾好食嘅,每一件嘅味都好突出!雪糕盆栽入面嘅雪糕係焦糖曲奇,其實就同出面任食嘅一樣
簡單啲講,嗰四件用雪糕做嘅”點心”其實幾好食嘅,每一件嘅味都好突出!雪糕盆栽入面嘅雪糕係焦糖曲奇,其實就同出面任食嘅一樣,只係佢個盆栽入面多左d朱古力脆脆,加埋雪糕一齊食又真係幾好味同埋好有口感!
Scone 唔知係咪擺得耐左所以係凍嘅,雖然係凍亦都冇外脆內軟,不過整體上都算普普通通,唔難食亦都唔乾身。我本人鍾意原味多d,因為搽clotted cream, jam 或者榛子醬都好夾。
至於咸點,我覺得味道唔錯嘅,但唔知係咪凍左所以嗰啲多士丶酥皮又淋又”un”。
整體來講其實味道唔錯,不過因為有四件點心係用雪糕來做,所以一定要先食雪糕後食其他食物,變咗限制左客人食嘢嘅次序同時間,而且先食甜品然後再食番鹹點,鹹點嘅質素就降低咗。
最後,原來理工大學信用卡有八五折,埋單每人$270,不過折左後我覺得都唔算抵食,因為任食雪糕其實係唔會食到好多架!