2019-03-09
今日係HAPPY FRIDAY + 38婦女節,同老公收工黎到旺角覓食,我突然心血來潮想去恆威商業中心睇到有咩食,見到Little Fresh Cafe & Bar 個名幾得意,就係咁簡單既原因,我地就上左去食飯啦~ (尋找Little Fresh既兩公婆Haha)一黎到已經坐滿半場客人,呢到環境唔算係大,但感覺有情調,抬頭一望就係藍藍既天空,盡管出面係晚上,我地呢到都係晴空,果然IDEA幾FRESH呀!!呢到食物既選擇好多,雖然睇到我地花多眼亂,但作為一個精明既太太,對眼都係會掃射睇下食物既價錢,啊~佢又收得幾公道嫁啵員工親切既笑容,同埋設心於地為客人去諗,例如:不如我幫你放係呢邊等你多D位呀﹑請慢用等字詞真係令人好舒服。有時重會同我地傾計,詢問客人食物既質素同意見,為我地做一D小簡介咁,睇得出佢地好用心,想做好所有事情。小食:$68黑松露薯條﹑$78煙燻迷迭香雞翼。推介煙燻迷迭香雞翼,煮法新穎有睇頭之佘,入味到不得了,又香又野味,迷迭味極濃,而雞亦隻隻都超大隻。兩杯野飲唔止賣相高分,味道更高分,好新鮮,飲唔到糖精味。羅勒士多啤梨沙冰酸酸美美好開胃,而老公果一杯真係好似菠蘿既外形呀!
兩杯野飲唔止賣相高分,味道更高分,好新鮮,飲唔到糖精味。羅勒士多啤梨沙冰酸酸美美好開胃,而老公果一杯真係好似菠蘿既外形呀!好飲到兩杯我都要飲xD
主菜到: $238美國安格斯牛扒配奶油蘑菇(五成熟)。睇下個賣相,係經過精心設計,好高檔的情調,肉質嫩而 juicy不在下話,連個配菜奶油蘑菇,都好食到痴左線,唔怪之得會有個小食叫: 奶油蘑菇,真係好食到值得就咁散叫~牛扒配奶油磨菇,令整道菜更昇華。
$148香煎挪威脆皮三文魚扒配甜椒海蝦。菜式特別,更是用心,第一次食牛油粟米薯蓉,一個人食晒,不分老公一點點兒。今晚有牛有蝦有魚,簡直係大魚大肉~而我留意到每個菜式都有用到蒜,而佢既蒜真係林好好食好香(我係蒜怪)
小總結:Little Fresh Cafe & Bar 係一間性價比高既店,噤既價錢有噤高質既食物質素,令我地兩公婆好滿意,呢一到真係好適合情侶黎食,黎食飯慶祝都好正。然而,呢一到既主菜擺放好有心思同一定既講究,拍得住老公帶我去食既貴餐廳,知道呢個地方以後就唔洗捱貴野啦。更令我感到用心係呢一到既裝潢,一手一腳人繪既天花,令人賞心悅目。大家黎食飯記得去廁所呀! 我就無影到相,不過內面既用心同晝更係令人鐘意。
Little Fresh Cafe & Bar
地址 :旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層