2022-01-10
話說我老婆生日諗住book晚餐,但這一餐實在太難忘,食到一肚氣。我之前都未試過寫食評,佢實在令我一定要寫低,提醒下想試下這餐廳的各位:訂枱:打去餐廳book枱,佢話只可以whatsapp, ok 咁msg book枱都可以。我2大1小食飯,諗住book 3個餐,但佢話生日當天訂一個7個course的餐就送1個3個course的生日餐。我聽落就覺得有d怪,生日要定7個course,咁又送一個3個course,如果兩個人去邊個食個3個course的生日餐呢?佢又話唔比加錢改返正常餐,ai 算啦,返正我有個小朋友,咁當係佢先啦。到左前一星期,我諗住同佢訂埋main course, 佢先講生日餐main course係廚師當天定,無得選,而且也不在menu 中😓我問佢加錢轉,又話唔得,我個時已經有d不滿,無理由去到先知,咁唔合食點算?食飯當天正係晚餐堂食的最後一天,我向之前一日收到佢的msg問我可不可以早15分鐘到,因為個晚好多人。我心諗你唔係想一晚做兩枱客呀!?我同佢講話你地從來都無講過得2小時用餐時間,佢覆「本身都系18:45-20:45 只系請客人早15分鐘到😂」,又話到時同事會講。我見
訂枱:
食飯當天正係晚餐堂食的最後一天,我向之前一日收到佢的msg問我可不可以早15分鐘到,因為個晚好多人。我心諗你唔係想一晚做兩枱客呀!?我同佢講話你地從來都無講過得2小時用餐時間,佢覆「本身都系18:45-20:45 只系請客人早15分鐘到😂」,又話到時同事會講。我見到個😂真係嬲到我噴火, 你而家笑緊我無知?有限用餐時間的話,你定餐時好講啦,而且你係提供緊一個798+1 一個餐的法國餐廳,唔會諗住2個鐘趕個客走,做第二枱呀?7個course 喎仲要襯酒,有冇咁趕呀,我之前未試過去食一間法國餐廳係只得兩個鐘的用餐時間。最後佢就話比我無指定時間完。但我已經覺得伏伏地,如果無落訂我真係想選過間
環境:
一入到去,個窗外維景係靚嘅,但係餐廳裝修真係好一般,近窗係坐長梳化已經係cheap啦,佢個梳化仲要係pvc面,而且明顯有d膠面都甩咗出嚟。一望張枱有張格格不入的黃色笑臉紙,oh原來係口罩袋,一d都唔襯個格局。枱面的杯,餐具明係平貨,仲有歲月痕跡。
食物:
餐前麵包無加熱過,枱面無醋,問侍應後,原來全餐廳都無醋同橄欖油😓只得牛油。7個course的前菜質素不是差,但好普通,加上放到日本城的碟上,唔見得比普通西餐廳好。3個course的生日餐係,餐湯,沙律同主菜,餐湯係同7course的一樣,沙律係最普通的雜菜沙律,就連餅乾粒芝士都欠奉。7個course的前菜中除左鵝肝,無一個覺得ok。蟹肉手卷仲食到有蟹殼,雖然係軟的部分,但感覺不好。
到main course, 7個course的兩個餐我點了封門柳和地中海式燒海魚,生日餐係送「特嫩雞胸」。封門柳係正常,但魚一入口係好重腥味,但以為食緊淡水魚,再切入d,發現個質地有d似魚生。我心諗唔係唔熟吓,定係我唔識嘢地中海燒法就係咁呀?問一問個侍應,仲以為佢會答「係咁呀」,點知佢又問問廚師,廚師竟然話未熟😡仲話煮返熟俾我,我有無聽錯,未熟已經係不能接受啦,唔係牛肉呀!佢仲話係返熟比我😠唔係整過一條。雖然再整我都唔會覺有任可期望,但整返熟係更加接受唔到。仲要一句對唔住都無!
個「特嫩雞胸」又係另一傑作,首先講唔上嫩字,而且個汁仲差過茶餐廳,係個好酸的燒汁,而個雞肉又係酸,我都唔知係個汁酸定係雞肉有醃過,總之酸到唔想食,食左無一半就停手。
最後我哋叫佢唔好上個魚,直接上甜品。無心情食!
甜品:
向whatzapp 有同佢地講左生日字句,佢地話會加向甜品,另外還提醒我無加錢升級甜品,ok,甜品加happy birthday 字最普通不過啦,反正佢個升級個個小蛋糕都唔吸引。但當天實在o左咀,佢黎嘅竟然係一個好大的方型碟寫happy birthday,上面有隻小型的硬身朱古力公仔,另外有三小兜,各有一個小雪糕球,其中一兜插左蠟燭。生日喎,甜品唔係一件蛋糕仔都無呀,竟然有勇氣向雪糕上插蠟燭,798+1的晚餐,甜品竟然係一球芝麻雪糕😒見到支蠟燭向雪糕上面真係唔知比咩反應好
這間餐廳實在太經典,如果想去試的話實在要三思!