2016-04-27
今日兩個寶貝唔同我地食飯, 襯機會我地兩老出街食. (真係好耐都冇兩公婆出街食飯了 )好想好想食四川菜. 但老公又唔係好食得辣. 不過佢話冇所謂, 難得可以拍拖食飯. 我想食就去啦!咁當然第一時間serach openrice啦! 銅鑼灣放工. serach到四姐川菜. 見食評還可以. 就呢間啦! 即刻打電話book位. 只有6:30. ok冇問題! 放工即刻行過去. 入到店舖不是滿座. 但到7:00左右客人陸續入座. 真係full架. 之後有客人walk in, 職員都推說沒有位了. 而且限時1.5hr. 還有一樣要話比大家知. 原來四姐川菜只收現金的. 店舖只做set. 詳情可參考我影嘅菜單. 二人選了兩款涼菜 + 三款熱菜. 餐廳送清炒時菜一碟. 每人$320. 白飯任裝. 但我地就覺得份量太多了. 可能一款涼菜 + 二款熱菜加埋餐廳送嘅清炒時菜. 然后價錢平返d. 可能仲吸引. 涼菜- 夫妻肺片. 老公話個名好得意. 問過職員又唔算辣. 試吓先. 原來係由牛肚, 牛利, 牛展組合而成, 加上麻辣, 芫茜, 花生. 只是微辣. 不過我就覺得喊咗少少. 但加埋芫茜及肉一齊食,
涼菜- 夫妻肺片. 老公話個名好得意. 問過職員又唔算辣. 試吓先. 原來係由牛肚, 牛利, 牛展組合而成, 加上麻辣, 芫茜, 花生. 只是微辣. 不過我就覺得喊咗少少. 但加埋芫茜及肉一齊食, 有減喊味. 尚算可以.
川式椒鹽蝦 - 椒鹽蝦約有8隻左右, 蝦殼炸得卜卜脆, 蝦殼都可以食埋. 蝦肉彈牙,加上椒鹽鹹香,又炸得脆口, 不過我只食咗2隻, 因為老公唔食得太辣. 所以留返比佢食. 佢讚不絕口.
重慶水煮魚 - 魚係用咗龍脷柳, 指天椒, 蔥, 香芹, 麻辣, 薯粉.
龍脷柳好滑好大件. 而且麻得嚟又好香. 辣味剛剛好. 薯粉吸晒水湯汁的味道. 非常可口及吸引咀吧不停追住食.