2020-04-05
呢個時勢唔係太想出街食,但餐餐喺屋企食又真係有D dry!! 咁啱出一田買嘢,買完嘢順便食埋先番屋企。成日見到呢間炙‧宴好多人排,個樣都好有特色,吸引我嘅係吊喺上面做裝飾嘅豬豬,原來唔係開左好耐,上年11月先至開架~ 入去要先量體溫,亦有提供搓手液,每枱都有可愛嘅Sweet Monster濕紙巾,進食都放心D。員工都有4、5個,點餐同上菜都幾快。第一次食呢間,Joy Joy子點左人氣No.3嘅火炙豬腩肉豬骨湯拉麵,配有沙律。賣相幾靚,份量十足,配菜都幾多種,特選用「豚角煮」作為重點。湯底對我黎講都幾重要,可以話係一碗麵嘅精髓。先飲一啖湯,味道幾濃,帶有蒜香味。麵身選用細麵,配合豬腩肉係唔錯嘅配搭。重點黎啦!「豚角煮」同東坡肉相似,肉質軟嫩,豬皮同肉簡直入口即溶,味道帶甜,塊肉夠厚身。不過食吓食吓係有D膩,幸好有沙律調和一下。 屋企人就點左火炙三文魚飯,同沖繩琉香豚肉配鰻魚雙拼飯,勝在食材夠新鮮,味道都唔差,各自都配有沙律同麵豉湯。黎緊好似會開分店,如果餐牌上麵類嘅選擇加多啲,咁就好啦!