2020-10-25 1329 浏览
《放題》話說小編真係好耐無食過放題😭以前好出名個d大X喜,漁X,全部都係藍!🐢知道我好鍾意食放題,幾經辛苦搵到一間係銅鑼灣既黄色放題,撞正我星期六灣仔上堂,放學就可以行去食😳我地book左星期六7點,時限2小時,收費係$239再加一,盛惠~$263一個人。價錢黎講都正路既。佢食物既款式種類都ok。刺身方面,佢有三文魚、珍寶赤蝦、油甘魚、希靈魚、北寄貝、八爪魚、鮑片、馬刀貝、北海道角螺同赤貝。你可以逐個揀要幾多,你懶得揀既佢有個「刺身拼盤」比你揀,佢斷人頭每樣比一件你。我覺得刺身質素係唔差,個珍寶赤蝦係極大個。最得意係有泰式生蝦😂另外用碟上。佢仲有好多壽司/軍艦/火炙壽司/卷物/手卷揀,我地點左d比較特別既海膽壽司/鵝肝帶子壽司等,佢個壽司飯好迷你,好值得讚。其他食材都ok,唔會好出色但唔伏。沙律方面,佢種類有D多元化,有川式既尖椒皮蛋手拍青瓜,有泰式既無骨鳳爪,又有海南雞揀,都多野揀。我個人覺得佢既沙律爭d,原因係佢上碟個樣好頹😂頹到我都廢事影。份量唔會太多,味道我會話正常無太大驚喜。炸物都係d各式既天婦羅,仲有芝士年糕呀,香芋丸呀,炸豆腐炸雞翼呀個d。值得一讚既係佢d炸物係即炸,上枱
放題

炸物都係d各式既天婦羅,仲有芝士年糕呀,香芋丸呀,炸豆腐炸雞翼呀個d。值得一讚既係佢d炸物係即炸,上枱真係熱辣辣燙口既,不過佢因為會夾埋其他枱一齊炸,所以有時會拖單,但唔會漏你。最驚喜佢有個脆皮炸香蕉,脆脆既外皮入面有香蕉蓉😳我覺得幾好味

燒物有串燒呀,燒羊腩/三文魚,燒蝦/豬頸肉個d,小編覺得燒羊腩同燒三文魚都唔好食,🐢又話幾好食,所以都落唔到結論。但燒菠蘿係超級好食,因為上碟仲出緊煙,d汁鎖得好實🥰

佢特別之處有一欄泰式料理揀,有幾款泰式炒菜揀,泰式蝦/魚餅,炒蜆/煮田螺/炒墨魚,仲有一堆泰式炒粉麵揀,仲有冬蔭公湯。質素一定無泰國餐廳好食架啦,但值得讚係個田螺幾好味,同埋有款新出既咸蛋黃炒薯條,雖然賣相唔靚但炒得超香幾好味!

飲品方面有好多汽水揀,仲有幾款啤酒😂~甜品就有個櫃比你自己拎,我覺得榴槤糯米糍好好味,其他求其拎左2個蛋糕仔我覺得伏伏伏。有雪糕揀但飽得制無拎了。

老實講,你問我質素既話,我覺得佢一定差過傳統大集團既放題,尤其食物既賣相唔太好,味道我覺得勉強pass既。同埋坐得都逼,book左位都要等15分鐘先入到。抵唔抵食就見仁見智啦,但如果好想過下放題口癮,又唔願意幫襯藍店既,都可以黎呢間試吓既😂