2018-01-26 569 浏览
自從幾年前食過祥興記上海生煎包之後,我認定咗佢係全港整生煎包最好味既食肆,甚至係超越上海「小楊生煎」既水平。後來,食店獲米芝蓮街頭小食推介,傳聞被業主大幅度加租,部分分店被迫撤離。 由於第一次食祥興記係係荃灣,所以一直對荃灣店結業感可惜。直至兩三個月前,得悉荃灣店重開既消息,我地旋即前往企圖搵返昨天既味道。果然,小店水準依舊,作品全面且維持高水平。生煎包用料新鮮,外皮厚度適中,牢固地鎖住肉汁之餘,厚度亦不為過。然而,更準確的說法,應該修正說明當中肉汁為湯汁,因為湯汁分量較一般想像多,粗略估計有二至三口熱湯!食客進食時必須小心!!因為稍不留神,或會造成燙傷小意外!!!