2023-01-14 300 浏览
睇日本旅遊節目介紹雞盛宴就睇得多,估唔到而家香港都有得食!由兩位日本師傅主理嘅餐廳似乎份外有條理,由踏入門口一刻即感受到日式高級餐廳應有嘅親切招待同禮儀,一絲不苟嘅服務態度令我哋更期待佢哋嘅食物🤩同一般omakase一樣,當日餐點內容已經因應時節定好,不變嘅係佢地只用日本鹿兒島黑薩摩走地雞,肉質口感結實,特點係可生食。以雞丸子湯作為開場白,清淡嘅湯品令味蕾慢慢蘇醒同時暖一暖胃。慢煮雞胸配牛油果、烏魚子碎,酸甜醬汁調味令平實嘅雞胸肉更添滋味。雞柳魚子可算係全餐嘅其中一個精髓,雞柳以昆布醃製然後燒至三成熟,用紫菜包住三文魚子一啖食。口感比全熟更加軟糯但味道並唔特出,由於魚子味濃,可以將生雞味蓋掩,怕怕嘅人都值得一試!雞肝醬鬆餅,口感濃滑,配上南瓜子同雜果乾,口感同層次豐富。串燒之中雞頸令人驚喜,入口嫩滑無骨而且爽口彈牙!雞皮雞肉串、雞腎邊、雞肉軟骨串、雞翼、雞腿肉等等都係師傅即席以炭火燒,好香口。最特別嘅串燒莫過於雞尾,肥美彈牙,油脂感十足,絕無腥臭味!不過串燒調味都較濃,適合送酒之餘會有少少飽膩感‼️所以係串燒之間有其他料理中和吓~雞冠茶碗蒸上面勾咗蟹芡,雞冠本身無特別味道,茶碗蒸比較下之
睇日本旅遊節目介紹雞盛宴就睇得多,估唔到而家香港都有得食!

雞肝醬鬆餅,口感濃滑,配上南瓜子同雜果乾,口感同層次豐富。

所以係串燒之間有其他料理中和吓~

雞冠茶碗蒸上面勾咗蟹芡,雞冠本身無特別味道,茶碗蒸比較下之下相對普通 ;竹炭、南瓜麩配雞肉麵豉醬;甘酒柚子雪芭配慈菇脆片;芝士甜薯鹹甜交融幾特別

飽到上心口之際主餐點會以雞白湯拉麵/黑松露蛋黃飯(+$100)作結,個人偏好拉麵,湯底濃稠卻唔膩,拉麵麥味香且彈牙掛湯;唔夠飽的話揀飯就啱晒,黑松露加蛋撈飯本身已滿足,估唔到仲加咗雞軟骨碎碎,口感唔會單一。

最後甜品係抹茶布丁配粟子蓉海鹽雪糕,食到尼刻知道間餐廳絕無hea你任何一秒!抹茶味濃郁到我相信有人會驚咗但我食晒^^,清甜嘅粟子蓉再加埋鹹鹹地嘅雪糕真係好好味!
💭
全程會有1-2位專門負責講解的員工係上菜時逐一介紹,有其他疑問嘅時候佢哋都會耐心解答,整體唔錯!Friday night去嘅時候full house,地方唔大記得預約啊~