2023-04-24
我一向對餐廳氣氛有偏好,呢間以馬戲團🎪為主題嘅餐廳環境絕對浪漫繽紛,食物除了選擇多,都好用心製作❤️餐牌好多選擇,主要以西式為主。我們點了一個二人套餐($465),兩個前菜我們選了一個酥皮湯、一個沙律,主菜選了慢煮16安士dirty鐵鍋祕製牛扒,最後再同飲品。另外,再點了餐廳出名嘅超大份梳乎里,食物全部有驚喜!😋酥皮忌廉海鮮湯:酥皮鬆脆,忌廉湯煮得很香;湯內有不少蜆肉,足料且海鮮味濃郁。沙律🥗:份量頗大,有羅馬生菜、芝士、蕃茄仔和炸麵包粒。沙津醬開胃而不膩,羅馬生菜爽脆、麵包粒不單脆更是鬆軟。鐵鍋dirty祕製牛扒🥩:呢個主菜真係無揀錯,因為牛扒質感好獨特,整塊扒很腍,但同時牛味濃郁。如要形容的話,可能是慢煮令牛扒嘅油脂好平均地分佈喺肉裡面,呢個口感嘅口扒我從未食過。問返係邊個部位,侍應哥哥話係牛肩,只係用慢煮方法,所以會煮到咁腍而入味,再用火燒熟面頭。牛扒以鐵板上時,廚師已經切好一塊塊,但連中間的牛筋都已經煮至很腍。靚牛扒,唔駛點汁都好好味。另外,伴碟嘅薯仔🥔都值得一讚,炸得非常極之鬆脆,仲有啲好惹味嘅燈色粉,我估應該係孜然粉。呢個主菜,兩個人食經已很飽。Pineapple Hat特飲
酥皮忌廉海鮮湯:
沙律🥗:
鐵鍋dirty祕製牛扒🥩:
Pineapple Hat特飲:
上枱好驚喜,因為杯飲品真係放一塊菠蘿🍍做頂帽,帽上有隻 flamingo 🦩仲搵少少糖燒個脆面做裝飾,旁邊再配隻膠菠蘿。飲落好香係真菠蘿汁,賣相同味道都好高分,氹小朋友一流。
熱情果茶:
一上枱已經聞到非常香的甜甜熱情果味。配料有話梅、橙、當然仲有熱情果,好飲。
梳乎厘奄列($115):
呢個梳乎厘奄列係餐廳名物,頗受歡迎。它的份量頗大,足夠三至四個人分享。口感有啲似今年好興嘅pancake ,賣點是蛋味香濃且極度鬆軟,配上忌廉非常美味。我哋覺得平時一個pancake都大約$100 ,但呢一個份量咁足都係$115,性價比甚高,推介!
全餐飯嘅感覺都好滿意,除咗因為食物質素好好、擺盤用心,環境都好舒適自在, 價錢亦都好合理,兩個人食咁多嘢都只係大概$700!(其實份量夠三個人食)
希望下次可以帶朋友嚟呢度慶祝生日,因為間餐廳都好多影相位,會回頭再試。