2019-03-12
土瓜灣既美景街係區內出名既美食街,想揾地方醫肚仔黎到呢到總有一間岩你心水今日適逢天氣涼涼地,帶媽媽黎食下煲一入餐廳,牆上面已經貼左呢到四大皇牌,有雞煲,蟹煲,魚銅同季節限定既羊腩煲侍應見我地揀左好耐唔知食咩好督就推介左佢地既招牌雞煲比我地落完單,就調配自己既蘸醬,呢到既配料唔多,但最基本既幾款就有齊我個雞煲上黎啦,兩個人揀半隻雞,望落都幾多香噴噴,洋蔥蒜頭加埋秘製既醬汁令雞煲好惹味,加上叫左小辣,未食都流口水雞肉唔係淋patpat 既,肉質有彈性,嫩滑,有驚喜喎辣辣地既汁唔會太鹹,岩岩好食完雞就可以叫侍應加高湯,準備打邊爐嚕打邊爐點會少左佢:手切肥牛,唔係薄切切,係有厚到,加埋顏色好鮮紅,脂肪分佈好平均,好新鮮特選黑豚肉大塊到成塊豬扒咁,不過薄切既,肥瘦適中,入口肉質都幾彈牙,同埋有油香,又唔會油膩,推介試下媽媽喜歡食羊,叫左羊肉片,不喜歡羊羶味既我居然食得比佢多,因為入口完全唔會羶,而且愈嚼愈香,有嚼口但唔會韌手打三寶丸,有鯪魚滑,墨魚滑同鮮蝦滑。手打既丸食落比現成既彈牙好多,我尤其推薦墨魚滑,因為食到彈彈既墨丸粒,口感有層次仲有好多野未試得晒,侍應話蟹煲都好正,但我地兩個人都已經飽
食完雞就可以叫侍應加高湯,準備打邊爐嚕
仲有好多野未試得晒,侍應話蟹煲都好正,但我地兩個人都已經飽上心口,唯有下次再試啦