2012-02-13
是日為男朋友畢業禮, 結束後就搵地方食飯~~~好好慶祝一番~~~無意中找到呢間CAFE CAPE, 所以就決定試試~~幸好當日有車載我們上去, 否則, 應該有點難找得到呀~~~後來聽說有小巴上去的~~當日, 我地一行四人試了好幾款食物, 一上枱, 大家都嘩一聲喲, 因為真的很大喲~~而且新鮮爽口~~~亦有少見的南非牛肉, 新嘗試呢~~食材新鮮又有質素, 令人回味無窮呀~~~ 頭盤1: 生蠔~~有三款, 但唔記得左咩品種.. 好似有南非生蠔的..... 味道極新鮮的感覺~~有海水味又不失生蠔的鮮味~~唔鐘意食生蠔的, 佢可以幫你整熟佢~~~廚司好好人咁將D蠔用清酒煮法煮出黎, 食落有鮮味之餘, 更有一種獨特的食法喲~~~ 頭盤2: 勁勁勁大粒帆立貝~~~原粒帆立貝上作刺身, 鮮甜爽口, 無得彈呀~~~~而家出面好少仲有咁大隻的帆立貝的了~~~如果唔識生的, 大廚都可以將佢變左做熟, 熟食又有另一番味道喲~~~頭盤3: 墨西哥海膽~~~佢上枱的時條真的有點被嚇到了~~海膽SIZE 比之前見的巨大, 粗壯呢~~~~ XD一板海膽只可以容納5條喲~~~有多少地方可以試到呀?! 長度真的有一隻手
一板海膽只可以容納5條喲~~~有多少地方可以試到呀?! 長度真的有一隻手指般長喲~~~超新鮮呀!!
雖然佢有飯同紫菜提供, 但我都係較為喜歡淨食, 海膽的鮮味同回甘的味道真係會令人回味無盡~~~
之前食過的活赤貝都不及這裡的一半喲~~如果咀裏的觸覺夠微細, 真的會感覺到它還有少許跳動~~~很厲害喲~~~
看得出各部份不同的油脂分佈~~~亦食得出唔同的口感呀~~但最右邊那個油脂較多, 真的有點吃不消呢....
因為之前的各樣都很新鮮而且較為驚訝, 所以三文魚給比下去了~~但平心而論都是新鮮的, 只是因為較普通~~
嘩哈哈哈, 大大隻蝦, 一只咬落去, 食很出蝦的鮮味, 新鮮真係食得出架~~~而且真的有膏呀~~~很棒喲~~~