2022-09-03
終於試到呢間來自大阪嘅冠軍拉麵大師開嘅拉麵店🍜!店舖位置喺中環,不過喺橫街窄巷仲要落樓梯先到,有少少隱蔽,夜晚去係超多人都排咗一陣隊~不過拉麵質素真係唔錯,而且份量又多,呢個價錢嚟講算係超抵食👍🏻▪️特級白湯拉麵(大)$118▪️一見到呢碗拉麵上枱真係嘩一聲🤣,大碗到好似要挑戰大胃王咁🤭 湯底好滑身,有好濃郁嘅雞湯味,唔會太油飲完都唔會覺得好滯。麵質係屬於比較幼身,除咗有薄切3大塊叉燒,仲有原隻糖心蛋同埋唔少配菜,特別一提佢哋嘅筍係比一般拉麵店嘅好食!超級脆口同埋帶少少甜味🤤Btw呢碗嘅份量實在太大,一個人食真係食唔晒,自問係大胃王可以挑戰下😛▪️海體醬油湯拉麵 $98▪️據聞呢個醬油湯底係用咗9種特級醬油製成,食落係偏甜少少嘅醬油味,女仔應該幾鍾意🤭拉麵同厚叉燒分開上,厚叉燒肥瘦適中仲有層皮勁正,好淋好入味🤤,就算瘦嘅位都唔會痴牙👍🏻▪️香炸雞軟骨餃子 $48▪️見到呢個咁特別嘅餃子緊係要試試佢😛,皮好薄好脆口,入面雞軟骨份量都唔少😍,點埋沙律醬嚟食好夾!▪️柚子汽水 $28▪️柚子味嘅汽水原來飲落都幾夾,飲落好清爽、解膩!▪️櫻花可樂 $28▪️櫻花味嘅可樂唔會太甜,如果鍾意櫻花味嘅話都可以試吓新嘢~
▪️特級白湯拉麵(大)$118▪️
▪️海體醬油湯拉麵 $98▪️
▪️香炸雞軟骨餃子 $48▪️
▪️柚子汽水 $28▪️
柚子味嘅汽水原來飲落都幾夾,飲落好清爽、解膩!
▪️櫻花可樂 $28▪️
櫻花味嘅可樂唔會太甜,如果鍾意櫻花味嘅話都可以試吓新嘢~