2021-12-16 593 浏览
呢間隱世到小🐷同小仙子行過門口都過左🙈lunch黎到位於北角既重房試試佢地既Omakase。店舖唔算大,10幾個位左右,被安排到bar台位置體驗廚師發板😍 牆上掛上是日精選食材。一坐低,見到師傅準備好富士山系列餐具俾你享受Omakase🤩師傅好細心問有無咩魚唔食或要唔要Wasabi😜一開始黎前菜沙律,之後就開始Sushi time喇,師傅係每件壽司表面都掃上薄薄豉油,可以一啖擺入口😋(1) 左口魚壽司-濃郁甘香,入口即溶,第一件已經心心眼😍(2) 深海池魚壽司-呢個時候師傅拎左個百寶出黎,原來係焫焫焫焫焫焫著…池魚個表面🤪好似有煙燻既效果咁,帶點回甘味😛(3) 日本宮城帆立貝壽司-師傅配上柚子汁,好fresh(4) 魷魚BB 壽司-好爽不過有少少黏性,我個人本身麻麻呢款魷魚😅(5) 金箔炙燒銀雪魚壽司-師傅用完火槍燒一燒銀雪魚表面,已經聞到陣陣既油脂香味😚 師傅仲加上金箔,份外矜貴🤣(6) 牡丹蝦壽司-原來加左蝦膏,不過蝦膏太濃味,有少少蓋過牡丹蝦既鮮味(7) 中拖羅壽司- 好好食😍入口即溶,無筋。好濃魚味,真係有種幸福既感覺😎(8) 大拖羅壽司-幸福停不了..再黎大拖羅,油脂更勝中拖

(1) 左口魚壽司-濃郁甘香,入口即溶,第一件已經心心眼😍
(3) 日本宮城帆立貝壽司-師傅配上柚子汁,好fresh

(8) 大拖羅壽司-幸福停不了..再黎大拖羅,油脂更勝中拖羅,魚味濃郁,同樣入口即溶🤤

(9) 腦天壽司-師傅話位於吞拿魚頭頂,1條吞拿魚只得2片,好珍貴!!脂肪多不過會有少少筋,口感較滑,魚味香濃😋 因為師傅話海膽質素麻麻,都唔敢入貨,今次無機會試🥲所以選用稀有食材代替

(10) 拖羅蓉壽司-拖羅蓉加上香蔥芝麻,帶出拖羅既鮮味,拖羅整成蓉,不會太油膩
(11) 醬油漬吞拿魚赤身壽司-師傅將之前準備好,浸左係醬油既吞拿魚赤身拎返出黎(係食到中段既時候浸定架😂) 赤身油脂不太多,但都有溶化既感覺,配上醬油漬味度岩岩好,唔會太咸
(12) 炙燒右口魚壽司-最後一款壽司🥺好唔捨得..呢款好有驚喜,比左口魚更入口即溶,燒一燒表面更帶出香味,同第一道菜首尾呼應😌

最後師傅準備左清紫菜湯,暖暖胃,$398既價錢食到呢個高質Omakase,絕對值得🤩不過坐位有限,記住訂位,師傅話預先訂可以預早準備新鮮食材😚