2020-01-02
一係好鍾意食檸檬撻!聽朋友介紹九龍塘有一間隱世西餐廳,有一個好出色嘅檸檬撻!今日決定嚟試一試!鋪頭嘅位置唔係喺鬧市區,所以叫做隱世食店。我喺九龍塘火車站出行過去需要10分鐘左右,都唔算難搵,我同小朋友一齊去,全程都可以推BB車。佢喺又一村附近,都唔算難搵!一入到餐廳,真係令我好有驚喜!餐廳嘅佈置好似一個畫室家既工作室,非常特別,好配合餐廳嘅名。牆壁上邊有唔同嘅特色畫作,又掛咗唔同嘅工具,顏料作為佈置,立時令我成為左一個藝術家咁!餐廳嘅枱椅都係實木嘅家具,燈飾帶點昏暗,讓人感覺舒適,特別喜歡佈置上同左唔同剪影嘅掛畫,看似簡單但拼在一起,很有藝術感。食物方面,由於同小朋友去,所以就叫左雞翼同埋墨西哥脆片!嘩,佢個雞翼勁酥脆酥脆!好香口好好味,估唔到咁有驚喜!另外墨西哥脆片配左三種醬料,我10分喜歡牛油果醬。主菜試咗鴨胸,帶子寬條麵,同埋牛面頰肉。牛面頰肉,明顯經過長時間嘅燉製,極之林滑,接近入口即溶嘅肉汁,一試難忘!食得出廚師嘅用心!另外香橙鴨胸,應該係我食過數一數二好食嘅鴨胸,其實鴨胸係一個好普通嘅素材,但係配上廚師嘅巧手就成為一款佳餚。鴨胸個皮又係好酥脆,廚師炮製呢類食品真係有一手啊
鋪頭嘅位置唔係喺鬧市區,所以叫做隱世食店。
佢喺又一村附近,都唔算難搵!
雞翼
另外墨西哥脆片配左三種醬料,我10分喜歡牛油果醬。
主菜試咗鴨胸,帶子寬條麵,同埋牛面頰肉。
牛臉脥
另外香橙鴨胸,應該係我食過數一數二好食嘅鴨胸,其實鴨胸係一個好普通嘅素材,但係配上廚師嘅巧手就成為一款佳餚。鴨胸個皮又係好酥脆,廚師炮製呢類食品真係有一手啊!
鴨胸
檸檬撻
黑松露忌廉帶子磨菇闊條麵
题外话/补充资料:
想試出色既法菜,又唔想去令人唔自在既高級既餐廳,呢度係我極力推介既地方!