2023-01-26
今日大年初四,陪朋友去左深水埗買完野已經7:00pm. 好多食肆都重未開。我個friend就call左佢住深水埗嘅同事,睇下有無好介紹。於是我地就被介紹左呢間新開張超正嘅”馮濤泰菜”呢間泰菜餐廳唔似一般泰國菜館,入到去就望到成個open kitchen, 裡面裝潢重有d grand, 燈光,枱凳,餐具,都有d酒店feel. 整體感覺好乾淨整齊雖然係年初四,但差不多坐滿人,我地被安排到接近open kitchen位置嘅枱。只見一個幾靚仔嘅泰國廚師不停煮緊野,我地一開始就order左兩杯飲品青檸碟豆花茶 🍸$35賣相吸引,飲品顏色為紫色,飲下去酸酸甜甜,有青檸汁味道配合碟豆花,味道好refresh😍奶綠茶🥤 $35味道較甜,喜歡飲甜飲品,一定喜歡玫瑰香矛茶🌹☕ $35有淡淡玫瑰清香味,加上香矛,飲下去好清新口感菊花奶🌻🍼 $35 老闆新研發飲品,菊花加上奶,有菊花鲜甜味,感覺好特別燒大頭蝦 🦐$219燒大頭蝦好有香而且鲜味,而且有蝦膏,肉質彈牙,食到停不到口,大力推介泰式炒金邊粉(蝦)🦐🍽$89呢個炒金邊粉應該係我食過最好味金邊粉,味道香濃,甜酸鹹味道恰到好處,個靚仔廚師同好nice老闆娘
青檸碟豆花茶 🍸$35
奶綠茶🥤 $35
味道較甜,喜歡飲甜飲品,一定喜歡
玫瑰香矛茶🌹☕ $35
有淡淡玫瑰清香味,加上香矛,飲下去好清新口感
菊花奶🌻🍼 $35
老闆新研發飲品,菊花加上奶,有菊花鲜甜味,感覺好特別
燒大頭蝦 🦐$219
泰式炒金邊粉(蝦)🦐🍽$89
呢個炒金邊粉應該係我食過最好味金邊粉,味道香濃,甜酸鹹味道恰到好處,個靚仔廚師同好nice老闆娘話呢個炒金邊粉係用左自製醬料加A級羅子望去炒,同一般餐廳的用料不同,所以味道係有分別, 呢個炒金邊粉一定係必order👍🏻
泰式船河金邊粉 $89
老细話湯底足足煲了4小時,話之得咁濃味船湯,一飲湯,超夠火喉,肉丸非常彈牙,牛肉肉質嫩滑,金邊粉好有弹性,呢個真係超超好味
泰式冬陰功 $119
冬陰功一d也不辣,老闆娘話用新鮮青檸做,一飲下去果然好掂,非常開胃,我平時不飲冬陰功,也飲到一滴不漏
燒牛柳 $149
牛柳好鲜嫩,會有些辣,食下去好惹味
整體得分: 5/5
味道: 5/5