1K
2020-09-25 37 浏览
久違了的限聚令終於完結,酒吧癮一發不可收拾。行過屯門置樂花園旁邊的一間貌似酒吧既食店,諗住入去叫杯酒讓自己好好醉一醉。怎知一進店內,身體內置的美食雷達入到去自動啟動,咁奇怪既?正常一間酒吧唔會有呢種香味嫁喎?拿拿臨打開餐牌,方知原來呢間係一間叫『留民料理』既餐廳。同老闆吹兩句水,知道餐廳原先真係行酒吧路線,限聚令令到老闆要將餐廳暫時轉營。在餐牌中尋找打開我美食雷達的味道,原來元凶就是『原隻炭燒尤魚干』!立馬要來一客,再來一枝德國手工啤。其實小編縱橫美食界多年,真正能讓美食雷達開啟的食物不多。一般的燒尤魚條絕對引唔起我的興趣。但當呢味佐酒小吃送到時,一切迷底都解開。原來佢地既原隻魷魚係『真‧原隻』。需知道魷魚生晒時,有一些漁民會將魷魚內臟全部清除再開邊生曬,這樣地生曬比較容易干透,需時不用太久,但鮮味卻會差DD。而『留民』用的,是整隻魷魚仔 (俗稱『屎筒仔』),而且無開邊。漁民在生曬這個狀態的魷魚需時最久,而且中間如果有天雨問題,未曬干的魷魚仔就有機會變壞,所以這樣原隻魷魚干是比較難買到的。二話不說,一啖咬落去,真係燒得超級干身香脆,再配多一啖手工啤,真心覺得活在世上實在太好,每每憂愁時

在餐牌中尋找打開我美食雷達的味道,原來元凶就是『原隻炭燒尤魚干』!立馬要來一客,再來一枝德國手工啤。其實小編縱橫美食界多年,真正能讓美食雷達開啟的食物不多。一般的燒尤魚條絕對引唔起我的興趣。但當呢味佐酒小吃送到時,一切迷底都解開。原來佢地既原隻魷魚係『真‧原隻』。需知道魷魚生晒時,有一些漁民會將魷魚內臟全部清除再開邊生曬,這樣地生曬比較容易干透,需時不用太久,但鮮味卻會差DD。而『留民』用的,是整隻魷魚仔 (俗稱『屎筒仔』),而且無開邊。漁民在生曬這個狀態的魷魚需時最久,而且中間如果有天雨問題,未曬干的魷魚仔就有機會變壞,所以這樣原隻魷魚干是比較難買到的。二話不說,一啖咬落去,真係燒得超級干身香脆,再配多一啖手工啤,真心覺得活在世上實在太好,每每憂愁時總會有美食讓自己放鬆。吃完魷魚干過後,胃口開了,而且對其他『留民』的食品滿有期待,所以就點了一客鹵水大豬手,再加一碟A5和牛糕飯。

由於豬手是以慢煮形式炮制,需時會耐一點。但當A5和牛糕飯到達時,飯未食口水已經湧住出嚟!有無咁誇張呀,寫食評咩?!大家試想像一下,和牛糕加入洋蔥粒,再用小量忌廉同香草秘料薈煮,香味會是如何?一啖放入口,味道恰到好處,和牛糕唔會太多,所以有其香嫩味道又不會膩,有點像意大利飯的煮法令粒粒飯都入晒味,整碟飯五分鐘就已經一粒不剩地被處理,真係不得了。在等待豬手來時,又再叫了一樽手工啤...

沒多久,豬手來了,大家如果有食開鹵水豬手,最怕的就是煮得太入味太咸,有啲仲要煮到『梅』晒。而『留民』則在這個時間拿得很準,豬手入口非常彈牙又不失爽滑,最關鍵係佢個鹵水膽,絕對唔係李X記就咁開出嚟嗰啲,絕對係有歷史地翻煮出來!問過大廚先知道,原來『留民』在酒吧時代已經出產過非常好的鹵水產品,唔怪得呢個鹵水膽咁香甜!可惜係小弟已經飽到12成,豬手只能消化半隻再打包...

在回味著食物時,突然覺得自己對這個世界還是充滿希冀,就在咫尺間已經有這麼令人陶醉的美食... 埋單一睇,竟然500有找,下次真係要去試埋佢其他菜,有水準的隱世廚師唔係咁易搵的!
2020-09-19