2015-11-13
第一次來這裡吃omakase,源於人人讚好,睇左咁多次,終於有得食。跟人來到元朗吃壽司其實好大工程,好遠,不過幸好星期五的晚上也不算太過塞車。1000蚊的omakase有四款刺身,六件壽司,前菜兩個,仲有湯同蒸物和哈蜜瓜,我未吃過,其實好想試海膽杯,但怕胃口少的我吃不完,所以還是選擇沒有海膽杯的餐。好啦! 要起動了!麥粒青瓜,大大粒同爽口,好特別,好喜歡。水菜沙律,溫泉蛋的柔軟和水菜出奇地夾。野生拖羅,平時的入口即溶,今日就冇咁感覺強烈,不過呢個感覺較為粗獷,有少少筋。火槍燒過的花鮫,吃魚肉和魚皮是兩件不同的事,各有各的出色特色。竹籤魚,味道好濃烈,白身魚來說,魚味係最濃的一個部分。野生油甘魚,肥美的魚油係整塊魚生上完全體現,甘香而好肥好好味。赤鯥,我想我應該未吃過呢隻魚生,味道幾濃,燒過冇咁油膩。每件刺身都非常精美,我明白元朗這樣的價錢是有一定的原因。壽司一次過上哂,好似冇omakase個神髓。甜蝦壽司係好厚身,內外層次不同,好好味。海膽軍艦是那個甘甜的海膽為最強的主角,我其實想試海膽杯,但冇辦法,個胃冇咁大食唔哂。左口魚,那種左口魚獨有的鮮味最特別,加點蔥花係裡面更突出。金線鯛,係
好啦! 要起動了!
麥粒青瓜,大大粒同爽口,好特別,好喜歡。
水菜沙律,溫泉蛋的柔軟和水菜出奇地夾。
每件刺身都非常精美,我明白元朗這樣的價錢是有一定的原因。
壽司一次過上哂,好似冇omakase個神髓。
甜蝦壽司係好厚身,內外層次不同,好好味。
黑松露蒸蛋,又滑又勁濃的黑松露味,一流。
單尾的蜜瓜,甜美得很,為今晚晚飯作一句最好的句號。