龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2024-09-02 853 浏览
今日朋友帶我去佐頓《龍亭》食Omakase. 店門非常隱閉,差點行過左入口。店內座無虛席,店面雖小,但非常熱鬧。Menu 上有多款Omakase 套餐, 我選了個入門版 ~ 5道菜$588。過程好緊張,5上枱都5g係點樣!✨️沙律呢沙律真矜貴,三文魚包著雜菜,上面有濃味黑子醬,下面有酸酸甜甜嘅黑松露汁上,仲有一棵龍吐珠做伴碟,美觀又美味。✨️前菜鮑魚、帶子、扇貝、魚四選二作為前菜。我就選了鲍魚和帶子。磯燒嘅鮑魚上有蒜蓉,非常惹味。大大粒嘅帶子上有黑子,更顯鮮味。✨️主菜可選牛肉和豬肉,而我就選了牛肉~澳洲牛肉粒。已經切好了細細件,一啖一口啱啱好。肉質鮮嫩又Juicy, 配 上Wasabi 、蒜片和竹炭鹽一起吃,非常可口。✨️主食是海鲜炒飯,有一隻己脱殼嘅虎蝦放上炒飯上,味道Q彈。仲有好多粒魚子,味道鮮美。炒飯火喉十足。✨️甜品主要分二个層次~上面個層手打青檸檬忌廉和朱古力,下面個層紅洒煮雪梨。朱古力是Meji, 忌廉有清新嘅檸檬味又不會太酸。雪梨甜甜地,洒味只少少調下味,味道不是太强烈。餐以外,另叫日本洒和波子汽水純米洒日本洒,入口圓潤,味道清淡。

✨️沙律

✨️前菜

✨️主菜

✨️主食

✨️甜品

餐以外,另叫日本洒和波子汽水
純米洒日本洒,入口圓潤,味道清淡。