2018-05-09
朋友當中個個都講緊呢一隻陳皮啤酒,話佢清清地唔會好重好濃陳皮味,但係都可以入口清清地嘅,自己雖然唔係一個鍾意啤酒嘅人但係講到試新野梗係要去試吓啦。所以今日就同一個朋友去咗一間係尖沙咀貌似新開嘅餐廳試吓啦。間餐廳有兩層,下面有吧枱,聽講佢哋嗰調酒師係韓國人,所以啲雞尾酒都應該幾特別但係就無緣試啦,因為太肚餓嘅關係所以去咗上層嘅餐廳!! 試陳皮之外,仲順便試埋TastingMenu。同朋友share左一個$380菜單,沙律有無花果帶子涼拌木耳,有一個頭伴叫做冇骨氣係玉桂蘋果釀無骨雞翼,仲有妃子笑東坡係真空慢煮左36個鐘嘅東坡肉同埋荔枝果凍,因為朋友肚餓嘅關係所以我哋加左$68叫一個黑松露意大利粉,甜品就有燒咖啡甜酒棉花糖。沙律係幾清新嘅,帶子煎得金黃色再加上木耳好refreshing。頭伴都幾得意,無諗過蘋果都可以配雞亦,自己最喜歡就係個慢煮東坡肉,汁調得幾好,唔會過甜過咸!黑松露意大利粉嘅磨菇有少少醋味,未知係因為什麼原因,但係同pasta都算夾嘅,好香松露味,亦唔會慳住咁俾。甜品亦幾得意,據waiter講係燒完再低溫凍住,要讚下佢嘅果仁醬真係好好食,唔會太甜。重頭戲嘅陳皮啤酒,真係不負
Menu。
重頭戲嘅陳皮啤酒,真係不負我望,好香,唔會過份搶左個啤酒本身!!! 可以一試!!
题外话/补充资料:
好似fine dining 咁,上菜會一碟一碟,大概要1小時以上用餐時間