2017-01-03
除夕夜同老公撐枱腳,老公日日都話想食牛脷。今日等佢收工就同佢黎食囉一坐低就叫三客燒牛舌啦!食過咁多間燒牛舌,佢最好食!首先份量非常夠,每客兩串,每串兩件!而且仲要係大大塊! 都夠厚,唔會薄薄一塊!黑椒等醃料好夠味,而且火喉剛剛好熟透又唔會太乾,入口非常juicy又香牛味!肉質鮮美又嫩口!加埋檸檬汁,真係好正!不過唔太中意檸檬嘅切法,每次擠檸檬汁都擠得唔好,成手都係鹽燒雞翼都係老公最愛!不過覺得今次麻麻地,味道比以往啖,唔夠鹹,火喉亦差少少!肉質都唔乾,好鮮嫩但可以再燒多一陣。拆左骨,食起上黎好方便!鹽燒鯖魚,火候啱啱好!外皮香脆,裏面肉質多汁鮮嫩又冇咩細骨。加埋檸檬汁,食落真係好開胃。但我覺得稍為有啲魚腥味,因為我之前食過有啲真係鮮甜而冇魚腥味火炙椒鹽味三文魚壽司,老公嫌佢燒得唔夠熟,啲三文魚仲係好生,老公唔敢食。咁就我幫佢食啦🤣😂椒鹽味好特別,好惹味!而且好鍾意佢啲壽司飯細細舊,唔會食到好滯雖然好多人都話唔好食三文魚,但我始終都係好鍾意三文魚嗰陣味🌚牛肉火鍋數下數下都有10塊牛肉,仲要唔係碎濕濕!都OK抵食嘅湯底甜甜地,應該都係豉油味淋果類煮成嘅湯。蔬菜份量都OK嘅,夠兩個人食。壓軸
食過咁多間燒牛舌,佢最好食!
首先份量非常夠,每客兩串,每串兩件!
而且仲要係大大塊! 都夠厚,唔會薄薄一塊!
加埋檸檬汁,真係好正!
不過唔太中意檸檬嘅切法,每次擠檸檬汁都擠得唔好,成手都係
不過覺得今次麻麻地,味道比以往啖,唔夠鹹,火喉亦差少少!
肉質都唔乾,好鮮嫩但可以再燒多一陣。
拆左骨,食起上黎好方便!
咁就我幫佢食啦🤣😂
數下數下都有10塊牛肉,仲要唔係碎濕濕!
都OK抵食嘅
真係勁多蟹籽,多到好似山泥傾瀉咁!
對於我呢啲勁鍾意食卜卜卜卜嘅蟹籽控來講,真係非常驚喜!
加州卷嘅味道同一般壽司店食到嘅冇乜分別,唯一唔同係佢真係好多蟹籽!
食完個加州卷,剩低嘅蟹籽都可以裝滿兩湯羹!我表示非常滿足