2020-09-08
由於限聚令既關係,真係好耐都冇打邊爐,等左個幾月,終於開返晚市堂食,雖然都係限最多兩人,於是有機會就同朋決黎到位於深水埗既『老百姓火鍋刺身』,重新感受返打邊爐既滋味!招牌大大隻字寫住『老百姓』,我估就係個價格相對上比較親民啲,所以就比佢吸引左入去~限聚令既關係,每個座位上都有張紙板隔住,而且環境企理,空間感亦都好大,食起上黎完全冇壓抑! 可以開懷大吃~- 醬料方面;未打邊爐之前已經有員工為你送上各種配料,可以令你自己依照自己既口味去調配最適合你既醬料。好處係唔洗你自己周圍行周圍去整,尚算貼心之舉。- 餐單同我地平時打邊爐既無異,都係十分大路~- 湯底既選擇 --> 滋潤百姓湯 $388呢個湯底令我覺得非常驚喜, 除左係佢裡面好足料之外,而且佢係可以當湯飲,飲完先至做真湯底去打邊爐~個湯底含有好多種材料,分別有花膠丶螺頭丶雞,同時亦有大大個哈蜜瓜去調味非常滋潤~- 成個湯煲出黎既精華就係晒碗湯道,飲落去十分滋潤,鮮甜,佢入面既雞肉煲到好鬆軟好滑,花膠亦都因為個湯再變到好甜,好爽!一流~- 陳年花雕肥牛 138平時食既花雕雞呀,都好少花雕酒味但呢個牛真係令我好驚訝佢既花雕酒味真係
等左個幾月,終於開返晚市堂食,雖然都係限最多兩人,
所以就比佢吸引左入去~
食起上黎完全冇壓抑! 可以開懷大吃~
- 醬料方面;
未打邊爐之前已經有員工為你送上各種配料,
可以令你自己依照自己既口味去調配最適合你既醬料。
好處係唔洗你自己周圍行周圍去整,尚算貼心之舉。
- 餐單同我地平時打邊爐既無異,
都係十分大路~
- 湯底既選擇 --> 滋潤百姓湯 $388
呢個湯底令我覺得非常驚喜, 除左係佢裡面好足料之外,
而且佢係可以當湯飲,飲完先至做真湯底去打邊爐~
非常滋潤~
- 成個湯煲出黎既精華就係晒碗湯道,
飲落去十分滋潤,鮮甜,佢入面既雞肉煲到好鬆軟好滑,
花膠亦都因為個湯再變到好甜,好爽!
一流~
- 陳年花雕肥牛 138
平時食既花雕雞呀,都好少花雕酒味
但呢個牛真係令我好驚訝
佢既花雕酒味真係好濃好濃,牛肉仲好嫩好味道~
- 金菇菜 $36
正常發揮既金菇,爽口彈牙。
- 自家製四拼餃 $98 (招牌水餃皇、鮮蝦雲吞、特色黑松露餃、韭菜餃)
全部既賣相都幾吸引,特別既地方係韭菜餃,佢連餃皮都係綠色,望到都覺得健康!
每一款餃都好大粒,每一隻餃既餡都好豐富!
- 唐生菜 $38
都係正常發揮既生菜~