Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

🕌中环超梦幻进入阿拉丁世界之黎巴嫩菜#食好西中环美食#黎巴嫩菜🕌 之前一直有留意这间充满阿拉伯风情的餐厅,因为装修环很美充满异国风,很适合同朋友倾计食野饮杯野chill 下,要在香港要食到黎巴嫩菜的地方好像比较少,对黎巴嫩菜完全无印象的我地,除左想好奇一下黎巴嫩菜系点既味道,亦都可以当去左旅行放空一下🕌我们下午去到时间非常之好,阳光通过特式的花纹窗花散落在每个地方,光线充足轻松就可以拍出很美的相片,从装修到餐具都非常之特别很有异国风,到处都可以成为打卡点🕌见到Menu 都不知道点边款好,外藉店员非常主动来介绍有咩推介(如果英文不强的不用担心,都有中文店员)佢好推介Hummus ,同烤肉类别,仲有其他不同的好详细讲解,反正都无咩idea 就试下佢推介的款式🕌Hummus (Chickpeas Puree with Sesame Sauce ) $80Hummus 单听名字可能没有太大感觉,鹰嘴豆打成酱加入芝麻酱料,跟配白色的扁面包及粟米片同吃,味道咸咸的有点点橄榄油,带香浓鹰嘴豆的味道口感creamy而幼滑,个人就几钟意食啦🕌Shahrazed Mixed G
🕌中环超梦幻进入阿拉丁世界之黎巴嫩菜

#食好西中环美食#黎巴嫩菜

🕌Shahrazed Mixed Grill (small)$385

Shahrazed Mixed Grill (small)

大大一盆用了很异国风的容气奉上,份量足够两到三人食,上面共有四款肉,羊架烤得非常嫩滑可口,羊味加上独特香料味非常好,另外仲有烤鸡肉烤牛肉同杂肉串都唔错,由其鸡肉的香料是另一种风味,跟配了两碟不同的酱汁,一款是Creamy Garlice Sauce ,另外一款是Sesame Paste ,用来点肉亦都非常好食,尤其是蒜蓉酱咸咸甜甜的,芝麻酱会比较淡些,仲有跟一小碗炒饭,亦是带些香料味道的感觉,入口干爽都系几唔错

Shahrazed Mixed Grill (small)

🕌 One Thousand One Nights HH$96/NH$116

想起阿拉伯梗系要饮返杯一千零一夜,呢杯cooktail 用上美美的白槟杯,加入了有汽酒,荔枝玫瑰等等,味道劲似果味汽水非常岩女仔饮

One Thousand One Nights

🕌Mediterranean HH$95/ NH$116

而呢杯系个店员推介我饮嘅,佢话系甜甜地都系啱女仔饮嘅,话系充满地中海风情,用了地中海茶注入bourbon Whiskey (其他已经听唔明😂)因为有我至爱的Mint ,所以即系试左,反而呢一杯真系觉得味道同平时饮嘅Cocktail系更特别一d ,有少少似好花茶加上黑莓嘅味道甜甜的带点复杂的味道同果味,好适合女仔饮之余味道仲好特别,想试异国风情嘅朋友可以试呢一杯

Mediterranean

🕌非常打卡able,的一间餐厅,因为第一次食黎巴嫩菜,所以觉得味道好新鲜同好新奇,味道方面我自己就几钟意食香料嘅菜式,但佢呢度嘅香料比印度嘅香料会再轻少少,所以都几容易入口同埋觉得几好食,非常建议book 个靓位置,下午过嚟同朋友一齐食饭影相打卡,去完呢间餐厅真系有去完旅行嘅感觉好放松,而且旁边就系大馆,可以顺道去参观一下影吓相一举两得
One Thousand One Nights
Mediterranean
  • Hummus
  • shahrazad mixed grill (small)