2019-07-21 38 浏览
今晚约左好姐妹放工后食饭谈天,身住大围既小妹,听闻过风车既食物,饮品,环境质素都唔错, 适合谈心+食饭, 所以呢一晚辛苦工作一整天后,就book左风车 门口睇落,心估餐厅的情调也不错。入内环境的确舒适,冷气适中,灯光柔和好姐妹同我一样系海鲜控,当然要试下白酒煮砚上枱热烫烫的,砚好大只劲鲜甜, 无沙新鲜, 配合埋香㶶既白汁,夹食哂d砚后,仲有d白汁, 白汁沾埋蒜蓉包食,间直系绝配。少少汁都没得剩。既然系海鲜控,当然要试埋佢既焗石斑2大件焗石斑柳,非常厚身, 入口完全大满足,啖啖鱼肉, 焗得非常juice , 唔干身。 除左石斑,厨师调配左特别既酱汁配合薯蓉,令到薯蓉味道非一般平凡。 感觉到餐厅对煮食物既诚意薯蓉同石斑既味道非常夹,食得好满足另外好姐妹同我,心思思试黑毛猪扒厨师一样摆靓靓上枱,不禁令人相机食先大大件黑毛猪扒, 厚厚的,但肉竟然是嫩嫩的。 好姐妹同我都一样出乎意料之外,心心眼了完全没雪味,肉质鲜嫩有口感, 唔会太熟, very good 2道主菜都配合左腌制蕃茄仔,令到胃口大增,食得好舒服满意。话明吹水谈天夜, 当然要选择1杯饮品,第2日仲要返工,都系拣1返杯mocktail

门口睇落,心估餐厅的情调也不错。

入内环境的确舒适,冷气适中,灯光柔和
白酒煮砚

好姐妹同我一样系海鲜控,当然要试下白酒煮砚

焗石班

既然系海鲜控,当然要试埋佢既焗石斑

焗石斑

薯蓉同石斑既味道非常夹,食得好满足

黑毛猪扒

另外好姐妹同我,心思思试黑毛猪扒

厨师一样摆靓靓上枱,不禁令人相机食先

2道主菜都配合左腌制蕃茄仔,令到胃口大增,食得好舒服满意。

apple mojito

小妹叫左apple mojito , 入口有少少薄荷,清新既青苹果味,不太甜,完全配合今晚既主菜

吹水吹左成晚,侍应由点菜,上菜,执桌都好有礼貌, 没有催赶。
今日工作一整天虽然很累,但黎到风车舒适地吃了一餐晚餐,得到了生活既1平衡

今日物超所值呢!

白酒煮砚
焗石班