青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
呢间绝对系我近来最想去既cafe之一,因为有呢个奶盖泰色奶茶!真系好正~同埋佢系个新商场入面,有个好高贵既装修~影相一定好靓!同闺蜜黎个下午茶聚(其实可以话系晚餐,因为由4点食到6点几…),餐厅主要以泰菜为主,其实本身呢就想食佢个brunch既,但出现左啲小意外所以唔知点解变左叫a la cart…仲要系青咖哩同红咖哩,之间纠缠左一阵,虽然唔知点解咖哩都会唔靓但最后都系食左青咖哩,幸好味道真系几好,鸡肉都好嫩滑,最紧要个份量好足!两个人仲要配埋个脆脆边既蒜蓉包,真系好好味呀~印尼炒饭配七彩虾片真系好靓~影够相之后就开餐!饭炒到粒粒分明,调味都刚刚好,佢旁边有点小脆鱼、花生粒咁,饭炒到粒粒分明,个饺子鸡翼都唔错,仲有其实我真系好中意炒饭加腰果食,口感十足。甜品方面,系泰式奶茶雪糕加椰子肉加mochi,个mochi(我唔记得左佢个名)几有咬口,不过甜左小小,雪糕好味!因为系我最爱的泰式奶茶味~香港好似越来越多泰式奶茶的野食,好感动!整体黎讲系甜左小小,不过我觉得可以黎第2次,因为旺角区要坐得舒服野食又ok既地方,真系唔多…

奶盖泰式奶茶

青咖哩鸡

蒜蓉包

两个人仲要配埋个脆脆边既蒜蓉包,真系好好味呀~
印尼炒饭

泰式奶茶配椰林木薯糕